Dějiny komunismu s nadějí, i bez ní

Ostrava – Životními osudy vdovy po popraveném prvním tajemníkovi Komunistické strany Československa Rudolfu Slánském Josefy je inspirována hra, kterou dnes večer v premiéře uvede ostravská Komorní scéna Aréna. Původní českou inscenaci uvádí pod názvem S nadějí, i bez ní.

„Hra je reflexí hrůzných dějin českého komunismu a potažmo našich moderních dějin vůbec, neboť je dovedena až do devadesátých let minulého století,“ upozornil dramaturg divadla a zároveň autor hry Tomáš Vůjtek. Tato reflexe je ale podle Vůjtka vedena s humorem, který je často sarkastický, místy i hodně černý, a dává tak možnost vymezit se k sledovaným situacím.

I podle režiséra Ivana Krejčího by ale hra neměla být depresivní, ale naopak zábavná. „Možná spíše krutě zábavná, s velkými hereckými příležitostmi. Bude to jakýsi krutý kabaret dějin skoro brechtovského ražení,“ posal inscenaci.

Josefa Slánská v Aréně (zdroj: ČT24)

Roli hlavní hrdinky hry ztvárnila Alena Sasínová-Polarczyk. Přiznává, že osudy manželky popraveného politika dosud neznala. "O Rudolfovi Slánském jsem věděla dost. Ale Josefa byla neznámá. Jen žena komunistického pohlavára. Vyhledala jsem knihu Zpráva o mém muži a tam nahlédla do zdrcujícího osudu této ženy," uvedla. O vzpomínkovou knihu Josefy Slánské se také částečně opírá text hry.

V dalších rolích se divákům představí Marek Cisovský, Albert Čuba, Petra Kocmanová, Zuzana Truplová, Vladislav Georgiev, René Šmotek, Michal Moučka. Scénu a kostýmy připravil Milan David, hudbu složil Nikos Engonidis.

Premiéra hry, již doprovází slogan „Milovali jsme Sovětský svaz, a zároveň jsme se ho báli“, se uskuteční 21. ledna v 18:30, nejbližsí reprízy jsou naplánovány na 26. ledna a 2. února.