Na festivalu v Jihlavě vystoupí Assange. Je to zbabělec, zní z radnice

Za necelé tři týdny se Jihlava změní v evropské centrum dokumentárního filmu. Loni projekce mezinárodního festivalu zhlédlo přes 37 tisíc diváků. I díky kontroverzním hostům by letošní 19. ročník mohl rekordní návštěvnost zlomit. V Jihlavě vystoupí bývalá členka Pussy Riot Marija Aljochinová a zakladatel WikiLeaks Julian Assange.

Centrum Jihlavy zatím žije poklidným životem, ale na politické scéně to vře. Důvodem je Julian Assange, internetový aktivista a spoluzakladatel WikiLeaks. Internetový server za poslední roky zveřejnil množství utajovaných dokumentů. Assange je navíc na tzv. červeném mezinárodním seznamu hledaných osob kvůli podezření ze znásilnění. Už třetím rokem se proto skrývá v Londýně na ekvádorské ambasádě.

Inspirační fórum

Assange proto nedorazí osobně, jako hosta přes telemost ho pozval režisér, producent a kurátor Inspiračního fóra Filip Remunda. „Jihlava nepřiváží Assange jednoduše jako hrdinu, ale jako člověka, který přináší do světa polemické názory. O těch názorech se bude v Jihlavě diskutovat,“ říká Remunda. Inspirační fórum je otevřená platforma festivalu, která se snaží klást palčivé otázky týkající se současného světa.

Druhým letošním hostem fóra je bývalá členka Pussy Riot Marija Aljochinová zvaná Máša, která si po vystoupení v moskevské katedrále zažila na vlastní kůži, jaké to je být ruským vězněm. Dnes se věnuje boji za lidská práva. Na festival přijede osobně a představí svůj projekt Zóna práva. „Zároveň založila neziskovou organizaci Mediální zóna, která bojuje s ruskou, hlavně televizní, propagandou,“ dodává Remunda.

Kontroverzní hosté

Jenže některým lokálním politikům se hosté nezamlouvají. Třeba náměstek primátora kvůli oběma pozvaným hostům na festival vůbec nepůjde. „Pro mě je nepřijatelné, pokud akce, která je významná, která má mezinárodní dosah a která má ambice bojovat za svobodu, prezentuje člověka, který je zbabělec a nenese odpovědnost za svoje činy,“ prohlásil náměstek primátora Jihlavy Jaromír Kalina (KDU-ČSL).

Primátor Jihlavy Rudolf Chloupek (ČSSD) uvedl: „Obě osobnosti jsou značně kontroverzní, je to možná i otázka politického zaměření těch aktérů.“ Nicméně náměstkyně pro kulturu Kraje Vysočina podpořila organizátory. „Je to záležitost organizátorů, koho si sem pozvou. Myslím, že doba, kdy se cenzurovalo, kdo může na které akci být, a kdo ne, je naštěstí dávno za námi,“ uvedla Marie Kružíková (ČSSD).

V minulosti se Inspiračního fóra zúčastnili mimo jiné čínský spisovatel a držitel Nobelovy ceny za literaturu Gao Xingjian, klíčové představitelky ukrajinského ženského protestního hnutí Femen nebo česká umělkyně Kateřina Šedá.

Thor Heyerdahl nebo Sýrie

„Dokumentární filmy, které hrajeme, se snaží více klást otázky, než dávat jednoznačné odpovědi, jak je svět černý, nebo bílý. Podobně i hosté Inspiračního fóra zkrátka poukazují na to, jak je svět složitý,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka. „Myslím, že je mnohem zajímavější být přímým účastníkem nějakého rozhovoru, což Jihlava nabízí, než být odkázán na média a články přebrané z různých zdrojů.“

„Je dobrá tradice jihlavského festivalu, že zve lidi, kteří se ve svých zemích snaží změnit společnost k lepšímu, bojovat třeba s diktaturou, s totalitarismem, proti bezpráví, a kteří vyvolávají nějaký společenský kvas,“ říká režisér Ivo Bystřičan.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava, jehož 19. ročník se uskuteční ve dnech 27. října až 1. listopadu, dále nabídne třeba sekce věnované norskému cestovateli Thoru Heyerdahlovi nebo terorismu či Sýrii. Autory znělky jsou americký režisér Godfrey Reggio, držitel ocenění za přínos světové kinematografii z loňského roku, spolu s průkopníkem českého videoartu Woodym Vasulkou, který k upoutávce namluvil komentář.

„Letošní Jihlava je objevitelská, přeneseně i doslova,“ charakterizuje 19. ročník Marek Hovorka. Z více než 3400 přihlášených titulů bylo do programu zařazeno 233 snímků, dalších 21 nabídne divákům program Dokument ČT. V soutěžních sekcích bude uvedeno 34 filmů ve světové, 11 v mezinárodní a šest v evropské premiéře.