Vačnatci jsou v kurzu aneb proč zajít na koncert The Wombats

17. listopadu je datem oslav sametové revoluce, v pražském Lucerna Music Baru budou ale probíhat oslavy jiného žánru. Postará se o ně liverpoolská indie-rocková kapela The Wombats, která v dubnu pustila do světa veselou nahrávku Glitterbug. Nabízíme pár důvodů, proč si s nimi přijít zaskákat a dobrovolně propotit triko.

The Wombats se do pražského klubu podívali už dřív, ještě s deskou This Modern Glitch. Koncert se povedl na jedničku, stejně jako ten předešlý na festivalu Rock for People, kde se parta v čele s Mathewem Murphym ukázala českému publiku poprvé. Od té doby se o „vačnatcíchˮ mluví jako o sestavě, po jejíž show fanoušci slepují rozšlapané conversky a ve veřejné dopravě pobuřují zápachem zpoceného těla.

Hlavně neusínat

Indie-rock už v současnosti ledaskoho omrzel (zřejmě také proto, že se pod něj dá napasovat cokoliv), v případě britské trojice je ale potřeba vzít ho ještě na milost. Každá písnička má nějaké specifikum, podle kterého je rozeznatelná už od prvních tónů, pánové se proto zdatně vyhýbají unylosti a opakování. Při jejich poslechu lze navíc jen těžko udržet nohy v klidu. Wombats správně vsázejí na jednoduché a snadno zapamatovatelné melodie.

Stejný standard si drží i na novince Glitterbug. Muzikanti se nechali slyšet, že jde o dosud nejosobnější nahrávku (sami si ji také produkovali). Na rozdíl od předchozích alb se do tvůrčího procesu zapojili také ostatní členové, což desce dodalo čerstvý vítr. Třetí studiovka je inspirovaná zpěvákovým pobytem v Los Angeles, kde byl prý vtažen do velkoměstského mixu přepychu a úzkosti. Výsledkem je třináct osvěžujících skladeb, na jejichž živé provedení se nelze netěšit.

Dalším bonusem je opětovná spolupráce s norskými Team Me, kteří s Wombats zahráli už na zmíněném koncertu v roce 2011. Indie-popová formace je zaručená kvalita, takže se příchozí nemusí bát, že si u vystoupení předskokanů vyrvou vlasy.