Reportér ČT obdržel cenu na jihlavském festivalu

Jihlava – Na zahajovacím večeru Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě byla předána první ocenění letošního 15. ročníku. Cenu Respektu za nejlepší televizní nebo on-line reportáž získal reportér České televize Filip Černý za reportáž o tunelování při stavbě obchvatu Prahy. Reportáž najdete zde.

„Ve zdůvodnění komise je vlastně dvojsmysl. Šlo totiž o skutečné tunely, které jsou postaveny na jižním okraji Prahy. V reportáži jsem poukazoval na to, jakým způsobem se tyto stavby prodražily poté, co byli vyhlášeni vítězové stavebních soutěží, a kdy už se prodražovat neměly. Ředitelství silnic a dálnic totiž udělalo zásadní změny ve vybavenosti tunelů, dokonce některé technologie dublovalo, např. v současné době disponujeme asi nejbezpečnějším tunelem na světě, který funguje tak dobře, že když se třeba nějakému kamionu pod náporem větru zvedne plachta, tak čidla nahlásí, že veze nadměrný náklad, a celý tunel se uzavře, zkolabuje veškerá doprava v Praze. Další věc byla ta, že byl jeden z tunelů rozšířen, a já jsem pět let pátral po tom, proč. Nikdy jsem nedostal zdůvodnění, které by dávalo nějaký smysl,“ uvedl oceněný reportér v rozhovoru pro ČT24.

Filip Černý také přiblížil, jakým způsobem vytipované organizace s redaktory spolupracují. „V tomto případě jsme měli to štěstí, že nastoupil nový ministr, myslím, že to byl Vít Bárta, který nám vyšel vstříc, a potřebné dokumenty jsem dostal k dispozici. Něco jiného je ovšem na Ředitelství silnic a dálnic, kde se mnou v podstatě nekomunikují vůbec, respektive komunikují pouze písemnou formou, kdy si vybírají otázky, na které chtějí odpovědět.“

Rozhovor s Filipem Černým (zdroj: ČT24)

Redaktor ČT dále informoval o tom, že samotné natáčení takovéto reportáže trvá přibližně čtyři dny, ale materiály dával dohromady tři roky.

Mezinárodní festival dokumentů v Jihlavě se koná od 25. do 30. října. V jeho rámci budou promítány i další snímky z tvorby České televize, například filmový román Karla Vachka Tmář a jeho rod, dokumentární road movie Filipa Remundy Epochální výlet pana Třísky do Ruska či portrét Fotograf Josef Koudelka.

ČT také o festivalovém dění informuje prostřednictvím televizního deníku Z Jihlavy do hlavy a také odvysílá v přímém přenosu závěrečný ceremoniál (29. 10. ve 20:00). Do Jihlavy diváky navíc zavede i webový speciál.