Kafka jako mýtus? Dejvice oživují skutečného člověka

Praha – Život Franze Kafky stále fascinuje. Jeho posledním rokem života se v dnešní večerní premiéře bude zabývat pražské Dejvické divadlo ve hře Kafka '24. V dramatu o ztrátě lidské podoby tohoto spisovatele se představí Lenka Krobotová, David Novotný, Barbora Poláková nebo Václav Neužil.

Kafka jinak v Dejvickém divadle (zdroj: ČT24)

Autorem hry je Karel František Tománek, její režie se pro divadlo zhostil Jan Mikulášek. „Kafka byl v Dejvicích pořád nějak přítomný. Mysleli jsme si na něj už několikrát, ale nikdy jsme nenalezli ten správný důvod, proč ho uvádět,“ uvedl Tománek. Definitivně ho přesvědčila až snadná spolupráce s režisérem.

„Jako výchozí materiál jsme si zvolili poslední rok Kafkova života. Franz Kafka dávno ztratil svou lidskou podobu. Stal se z něho mýtus, objekt filozofických spekulací a ikona turistického ruchu. My jsme se pokusili objevit živého člověka. Neusilovali jsme o vnější shodu s dochovanými fakty, ale o to, co se za nimi skrývá,“ prozradil navíc autor.

Podstatnou část souboru Dejvického divadla můžete pravidelně vídat na obrazovkách České televize v sitcomu Čtvrtá hvězda.

Mikulášek však upozornil na to, že si soubor nekladl za cíl vytvořit historický dokument. Už proto, že životní příběh jednoho z literárně nejvlivnějších spisovatelů 20. století, který žil v letech 1883 až 1924, pro ně má univerzálnější vyznění.