Ostrava dostala zásah do černého. Změní ji

Ostrava - Městské zásahy, projekt oslovující aktivní obyvatele, fungují v několika zemích. Před pár lety jejich myšlenku začala přebírat i česká města. Přináší nápady, jak by se daná lokalita mohla zkrášlit a zpříjemnit tak místním život. V Ostravě nezůstává jen u teorie - dva z návrhů se stanou skutečností.

Městské zásahy změní Ostravu (zdroj: ČT24)

Bydlet, tedy žít, zní motto projektu Městské zásahy. Zapojit se do něho může kdokoli, zejména architekti či designéři, a navrhnout (bez nároku na honorář) řešení městských prostor, které považují za problematické. 

K takovým v Ostravě patří část před multižánrovým centrem Cooltour. Nevzhledné a šedé místo plné aut by měl brzy nahradit projekt architekta Jiřího Halfara. „Celé území je určené k demolici, takže na zásah do něho použijeme tři kontejnery, které potom půjdou přemístit. Bude v nich půjčovna kol, zázemí pro pódium, případně bar,“ upřesnil.

S rychlým a levným zásahem přišel i Ondřej Vysloužil. Z nejkratší spojnice mezi hlavním ostravským náměstím a nábřežím řeky Ostravice chce udělat tak zvanou Malou Kodaň, tedy frekventovanou uličku, kde by lidé trávili volný čas. „Třeba tržnice, blešák,“ navrhuje architekt, čím prostor zaplnit. Na podzim se zde budou konat sousedské slavnosti a celá ulice ožije workshopy a tancem.

Z Městských zásahů vzešel ještě jeden milý projekt - lidé si budou moci v centru Ostravy adoptovat svůj vlastní truhlík a pečovat o květiny v něm.