Developer v Hradci prodává stavební pozemky. Územní plán tam ale stavbu nedovoluje

Události: Podezřelá developerská nabídka (zdroj: ČT24)

Na realitním webu se objevil inzerát na prodej parcel a domů v žádané lokalitě v Hradci Králové Svinarech. Developer nabízí 31 domů, které tu plánuje postavit. Problém je v tom, že územní plán města v této zóně žádnou výstavbu nedovoluje.

Na místě je v tuto chvíli orná půda a výstavba je tu zakázaná, přesto parcelu vlastník nabízí k prodeji jako stonásobně dražší stavební pozemky pro dřevěné domy. Metr čtvereční tohoto pole autor projektu slibující výstavbu Robert Němeček nabízí za čtyři tisíce korun. S rezervační vratnou kaucí půl milionu korun.

„Otázka je, jestli už to náhodou není jakýsi pokus o nějaké nezákonné obohacení. Každopádně investovat do takového projektu může být velké riziko,“ varuje předseda Komise místní samosprávy Martin Černík.

Obyvatelé z okolí se možného rozsahu výstavby vedle klidné čtvrti obávají. „Tento pozemek byl v návrhu územního plánu zařazen k zástavbě. Domy neprodáváme, jen jsme vypsali korporátní dluhopisy, které jsou ze sta procent zajištěny zástavním právem, a uzavíráme rezervace,“ vysvětlil Němeček v e-mailu pro ČT.

Exnáměstek zodpovědný za územní plán pracuje pro developera

Záměr se ale nesetkává s pochopením na radnici: „Nabízet něco, co je v rozporu s územním plánem a nemůže být pro ty účely realizováno, je v rozporu s dobrými mravy,“ konstatuje náměstek hradeckého primátora Jiří Bláha (ODS).

Přípravu nového územního plánu měl na radnici na starosti náměstek primátora Jindřich Vedlich zvolený v roce 2014 za TOP 09. Poté, co z funkce odešel, začal pro developera pracovat a lidem z okolí nabízel odkup pozemků. „Když jsem byl náměstkem primátora, tak jsem prosazoval výrazné omezení studie zastavitelnosti území ve Svinarech, a to i proti zájmům pana Němečka,“ zdůrazňuje Vedlich.

Hradec Králové čeká na nový územní plán už dlouho, architekti ho tvoří desátý rok. Teprve plán určí, co se bude moci na poli ve Svinarech stavět – pokud vůbec něco.