Tornádem poničené trámy kostela se mění v kříž pro papeže. Na Slovensku před ním odslouží bohoslužbu

Události v regionech: Tornádové dřevo se mění na kříž pro papeže (zdroj: ČT24)

Dřevo z kostela v Moravské Nové Vsi bude zdobit kříž pro papeže Františka. Ten navštíví Slovensko od 12. do 15. září. Kříž, který je už téměř hotový, bude součástí pódia ve slovenském Šaštíně blízko českých hranic. Na poutním místě se už teď chystají na příjezd hlavy katolické církve.

Kopuli kostela svatého Jakuba v Moravské Nové Vsi zničilo tornádo během několika minut. Trámy i dřevo teď ale našlo využití, staly se srdcem kříže na pódiu ve slovenském Šaštíně pro papeže Františka. „Svatý otec se o nás zajímal hned, když se nám stala ta katastrofa, živelná pohroma. Že pódium bude zdobit něco od nás, je pro nás čest,“ svěřil se farář Marián Kalina. 

Kříž bude hliníkový, dřevěná bude pouze prostřední část. Slovenští architekti v Moravské Nové Vsi vybrali záměrně to nejvíc poškozené dřevo. „Kříž bude vyskládaný z menších dřevěných částí, na kterých je velmi vidět poškození, síla přírody, jak trhala a lámala trámy. A další věc byla, kam ho umístit – nejideálnější se potom ukázalo, že do srdce kříže,“ popsal sochař Martin Lettrich.

„Symbolicky to vypovídá o tom, že myslíme i na lidi na jiných místech světa, kteří zažívají neštěstí, a jsme s nimi, cítíme spolupatřičnost. Samotný kříž je vysoký až šest metrů, jeho délka je tři metry, a jeho váha je okolo sto padesáti kilogramů,“ přiblížil architekt liturgického prostoru v Šaštíně Michal Bogár. 

Pro účel papežovy návštěvy jej tvoří asi sto umělců a architektů ze Slovenska. Pracují i s ohledem na životní prostředí. „Konstrukce, které se tvoří na míru, dřevěné, tesařské, jsou vyráběné tak, aby se znovu mohly recyklovat na nějaké jiné stavbě. Koberce se dají využít ve škole, pastoračním centru. Snažili jsme se to vyrobit ekologicky,“ uvedl Bogár.

Další kříže z tornádového dřeva ozdobí Moravu

Samotný kříž potom zůstane na poutním místě v Šaštíně. Zbylé trámy z kostela v Moravské Nové Vsi jsou teď uložené v garáži, ale brzy i ty půjdou k tesaři. „Budou z nich poutní nebo misijní kříže na některých místech – farnostech naší diecéze. Jeden z křížů by měl být umístěn u poutního místa ve Slavkovicích,“ vysvětlil farář Kalina. 

Do Moravské Nové Vsi se tak vrátí jenom jeden trám, ten s podpisem místního rodáka z roku 1946.