Od října se na Blanensku částečně změní dopravce, zavede nové autobusy

Události v regionech: Nové autobusy na Blanensku (zdroj: ČT24)

Celkem 55 nových autobusů bude od října jezdit v barvách Jihomoravského kraje. Obsluhovat budou hlavně linky na Blanensku. Půjde o vozy společnosti ICOM Transport se sídlem v Jihlavě, doposud cestující v oblasti vozil tamní dopravce ČAD Blansko.

Na podzim budou cestující na Blanensku nastupovat do modernějších autobusů v kombinaci červené, bílé a šedé barvy. Za volantem budou sedět řidiči společnosti ICOM transport. „Pořídili jsme také šest hybridních autobusů,“ uvedla předsedkyně představenstva firmy Kateřina Kratochvílová.

Na severu Jihomoravského kraje začnou autobusy za celkem 48 milionů korun jezdit od 1. října. Firmě ČAD Blansko, která linky obsluhuje dosud, tak zbyde jen městská hromadná doprava v Blansku a Adamově. „Je to otázka výběrového řízení a s tím se nedá nic dělat. Jako starosta Blanska můžu říct bohužel, ale je to tak,“ řekl jihomoravský radní pro dopravu Jiří Crha (ODS).

Řidiči od původního dopravce nejspíš odcházejí

Vedení ČAD Blansko odmítlo situaci jakkoli komentovat. Vypadá to však, že společnost opustí většina řidičů autobusů. Podle informací České televize jich desítky zamíří právě ke konkurenci. „Setkali jsme se s vysokým zájmem a desítky řidičů podepisovaly pracovní smlouvy přímo na schůzce,“ popsala Kratochvílová.

Zázemí řidiči budou mít přímo na autobusovém nádraží v Blansku. Vedení Jihomoravského kraje odhaduje, že se v nejbližších letech podaří obnovit až třetinu vozového parku, což je víc než dvě stovky autobusů.

Splňovat budou vysoké nároky. „Pro nás je zásadní kromě ceny provozu komfort cestujících. Je tam klimatizace, je tam dvojité sklo, aby teplota byla co nejstabilnější,“ dodal Crha.