Papež František odslouží bohoslužbu před křížem vyrobeným z trámů tornádem poničeného kostela

Trámy z tornádem poničeného kostela svatého Jakuba v Moravské Nové Vsi poslouží k výrobě kříže, před kterým papež František odslouží bohoslužbu při zářijové návštěvě Slovenska. Vyjádří tím solidaritu s lidmi zasaženými katastrofou. Dřevěné trámy ze střechy kostela v úterý sejmuli hasiči.

„Svatý otec František má vždycky zájem o dění v celém světě (…) Proto se osobně zajímal i o dění na jižní Moravě, když nás postihlo tornádo, podobně jako se osobně zajímal i o dění v Německu, které postihly povodně,“ uvedl farář Marián Kalina.

Papež se při cestě po Slovensku zastaví i v Šaštíně, tedy nedaleko hranic s Českou republikou. „Chtěli jsme, aby byl spolu s námi i v symbolu, kterým by měl být kříž,“ popsal farář. Upozornil, že jde stále jen o záměr a může být ještě přepracován. „Možná to nebude celý kříž z trámů od nás, možná tam budou části, které budou pocházet z Německa,“ přiblížil.

Přesnou podobu kříže určí architekt, který bude pro papeže chystat celé pódium. Trámy by měly mít šestimetrovou, respektive třímetrovou délku. „Šestimetrový trám jsme už nenašli. Všechny byly zničeny nebo rozřezány, takže se kříž bude muset slepit z více prvků,“ řekl farář.

Tornádo po sobě zanechalo stopy hlavně zvenčí, poškodilo i fasádu, vitráže v oknech a zpřetrhalo elektrické vedení. Kostel je zároveň kulturní památkou, na jeho opravu tak budou dohlížet i památkáři. Také papež František by se mohl symbolicky podílet na obnově kostela, při slavnostní bohoslužbě na Slovensku by mohl požehnat základnímu trámu krovu nové střechy.

Papež František požehná Slovákům pod křížem z Moravy. Vyrobí se ze dřeva zničeného kostela po tornádu (zdroj: ČT24)