Víc zeleně, vodní prvky, kavárna. Kuřim chce na náměstí vrátit život

Rekonstrukce náměstí v Kuřimi (zdroj: ČT24)

Náměstí Osvobození v Kuřimi se změní. Úprava je podle vedení města navržená tak, aby lidé měli opět důvod se tam setkávat nebo třeba pohodlně nakoupit. Ještě letos začnou dělníci upravovat silnici.

Náměstí Osvobození v Kuřimi se od svého vzniku na konci padesátých let příliš nezměnilo. Chátrá a potřebám současných obyvatel už nevyhovuje. Na nedávnou opravu kulturního domu má navázat jeho celková rekonstrukce.

Objeví se více zeleně, posezení a vodní prvky. Přibýt mají i parkovací místa. „Silnice je asi největší problém. V první fázi bychom ji rádi mírně posunuli tak, aby procházela dále od funkční plochy a jednou, až bude obchvat Kuřimi, předpokládáme, že budeme moci tranzitní dopravu z tohoto místa prakticky vyloučit,“ vysvětlil starosta Drago Sukalovský (STAN).

Přesunout se má i současná dominanta náměstí, pomník osvoboditele. Jeho stávající poloha totiž neumožňuje využít celou plochu před kulturním domem a z pietních důvodů by nebylo vhodné proměnit jeho okolí třeba v taneční parket nebo trh.

Právě různé akce jsou podle urbanistů základem, aby zrekonstruované náměstí plnilo své poslání. „Musí tam fungovat řeznictví, cukrářství, kavárna, aby tam lidé měli důvod jít. Je důležité pracovat kvalitně se zelení, to znamená nedělat z náměstí park. V malých obcích není dobře umrtvovat náměstí, že zakážu absolutní vjezd aut,“ popsal urbanista z Ústavu architektury Fakulty stavební VUT Tomáš Pavlovský.

Správnou cestu teď hledají také například v Podivíně. Náměstí tam má ustoupit parkovací plocha, teď jsou ve fázi studie.