Na brněnském hřbitově vzniklo pietní místo pro nenarozené zesnulé děti

Na Ústředním hřbitově v Brně vzniklo místo pro nenarozené zesnulé děti. Od jara bude možné rozprášit zpopelněné ostatky, uložit urnu nebo si zvolit hrobové místo. Podobných míst je v České republice málo, pro rodiče je přitom ztráta nenarozeného dítěte velkou bolestí, řekl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Náklady na vznik místa přesáhly 400 tisíc korun a zaplatila je Správa hřbitovů města Brna.

V místě je velký kříž a vsypová loučka, kolem které budou kopané hroby. Místu požehnal kněz Václav Slouk. Ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová uvedla, že pronájem míst je na deset let a bude podle klasických cen.

Klasický hrob stojí 70 korun za metr čtvereční na rok, urnový hrob 110 korun na metr čtvereční na rok. Vsypová jamka stojí tisíc korun na deset let.

Hladík uvedl, že do roku 2017 se nakládalo s nenarozenými dětmi jako s biologickým odpadem, od té doby se to ale změnilo a rodiče mohou požádat o vydání ostatků.

„Podobných pomníků, kde by rodiče mohli vzpomenout na své nenarozené zesnulé děti, není v České republice mnoho. Mají je například v Třeboni nebo v Třinci-Lyžbicích. Jsem přesvědčený, že naší povinností je dát lidem, kteří touto těžkou životní zkouškou prošli, k dispozici vhodné místo pro pietu i v Brně,“ řekl Hladík.

Místo vysvětil farář

Podle Hladíka se místo otvírá symbolicky několik dní před Světovým dnem nenarozených dětí 13. prosince. Projekt se připravoval rok. „Byla to reakce na dotazy rodin i náměty neziskových organizací, které těmto rodičům pomáhají zvládnout složité období,“ poznamenal.

V Brně je 11 hřbitovů, dohromady mají asi 100 tisíc hrobových míst. Ústřední hřbitov je největší, má kolem 80 tisíc míst. Další hřbitovy mají městské části Komín, Královo Pole, Jehnice, Líšeň, Řečkovice, Slatina, Soběšice, Tuřany, Žebětín a Židenice.