Maďarská inflace překonala odhady, vzrostla na 22,5 procenta

Míra inflace v Maďarsku v listopadu vzrostla na 22,5 procenta, zatímco o měsíc dříve činila 21,1 procenta. Oznámil to maďarský statistický úřad. Výsledek překonal očekávání analytiků. I nadále nejvíce zdražují energie a potraviny. Maďarsko má nejvyšší inflaci ze zemí Visegrádské skupiny (V4), kam patří i Česko.

Nejvýraznější nárůst maďarští statistici registrují u kategorie elektřina, plyn a další paliva, kde se ceny meziročně zvýšily o 65,9 procenta.

Na druhém místě je kategorie potraviny s meziročním růstem cen o 43,8 procenta. Například vejce jsou proti loňskému listopadu dražší o 102,9 procenta, chleba o 81,8 procenta a mléčné výrobky o 79 procent. O více než 70 procent zdražil také sýr, máslo nebo těstoviny, maso je dražší o více než 50 procent.

Analytici s růstem cen počítali, už ale jen s mírným. Odhady se většinou pohybovaly kolem 22 procent.

Nejvyšší z Visegrádu

Maďarská vláda už dříve přijala opatření, jejichž smyslem bylo snížit ceny některých položek, například vepřového masa, stolního oleje a mouky, aby tak přispěla ke zmírnění inflace. Ta je přesto nejvyšší ze zemí visegrádské čtyřky.

Cenový strop maďarská vláda už loni zavedla také u pohonných hmot, když ale začala paliva docházet, byla nucena tento týden strop zrušit. Výsledkem byl silný růst cen, takže benzin se po doporučení maďarské petrochemické společnosti MOL nyní prodává zhruba za stejnou cenu jako v tuzemsku. Podle maďarských médií se ale ceny u některých čerpacích stanic bezprostředně po zrušení cenového stropu zvýšily i více.

V Česku míra inflace v říjnu činila 15,1 procenta, kam se snížila ze zářijové hodnoty 18 procent. Na Slovensku naopak růst cen zrychlil a inflace vystoupila na 14,9 procenta. Data za listopad zatím nejsou ani v jedné z těchto zemí k dispozici. V Polsku inflace za listopad podle předběžných údajů klesla na 17,4 procenta.