Průměrná sazba hypoték dál roste. Poptávka po bytech i rekreačních objektech je menší

Události: Hypotéky dál zdražují (zdroj: ČT24)

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červenci vzrostla na 5,4 procenta z červnových pěti procent. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 11,9 miliardy korun, což je proti červnu pokles více než o třetinu. Meziroční propad zrychlil na 73 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Měsíční splátky hypoték rostou vlivem úroků o tisícikoruny. Podle analytiků je už ale toto skokové zdražování úvěrů patrně u konce. „Celá Česká republika čelí úrokovému šoku a vzpamatovává se z toho, že peníze už nebudou úplně zadarmo,“ míní generální ředitel realitní společnosti RE/MAX Jan Hrubý. Počet lidí, kteří chtějí nemovitost, se podle něj začal velmi výrazně snižovat. Prodat jakoukoli nemovitost je tak výrazně složitější než v předchozích letech, dodává. 

Developeři očekávají, že se hypoteční trh do roka opět stabilizuje a poptávka po bytech financovaných úvěry opět vzroste. Zájem o investiční byty naopak kvůli vysoké inflaci stále přetrvává.

Měsíční splátka u třímilionové hypotéky vzrostla oproti začátku loňského roku asi o pět a půl tisíce. Při dvouprocentní sazbě totiž lidé spláceli přes jedenáct tisíc korun. Kdo si půjčil za červencovou průměrnou sazbu, pak platí už téměř sedmnáct tisíc. V současnosti ale za stejný úvěr můžou domácnosti dát ještě o tři tisíce měsíčně víc.

„Zavedli jsme pravidlo, že kdo chce hypotéku, má vysokou úrokovou sazbu ale musí dávat i dvacet procent z hodnoty nemovitosti ze svého, takže i to brzdí trh hypoték. My se proto snažíme zabrzdit množství peněz v oběhu,“ uvedl pro Českou televizi guvernér České národní banky Aleš Michl. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokles zájmu o chaty a chalupy

Ochlazení trhu se promítá také do cen nových bytů. Například v Praze se prodává metr čtvereční v průměru za 146 tisíc korun. Ve srovnání se začátkem roku se částka prakticky nezměnila, a nárůst se tedy zastavil. Proti loňsku je ale suma o čtvrtinu vyšší. Podobně jsou na tom podle některých makléřů i rekreační nemovitosti.

Poptávka po nich sice výrazně vyskočila s prvními vlnami covidu, momentálně je ale zájem nižší. Mnohé vlastníky chat a chalup můžou ovšem k prodeji nutit rostoucí náklady. Výrazně se snížil zájem o menší nemovitosti do dvou milionů. Po začátku pandemie lidé kupní smlouvu často podepisovali pár týdnů po zveřejnění nabídky. Nyní hledají makléři nové majitele i měsíce.

S cenami chat a chalup, které během koronavirové krize prudce vzrostly, ale současná situace zatím nehýbe. K poklesu by podle některých odborníků mohlo dojít na podzim. „Objekty, které jsou v dobrých lokalitách, si cenu budou držet. U objektů, které třeba nejsou zrekonstruované a jsou v nějakých menších obcích, bych očekával klidně nějaký dvouciferný propad,“ myslí si ředitel společnosti Bezrealitky.cz Jan Škrabánek. 

Průměrně se teď chaty v nejžádanějších lokalitách, jako jsou horské oblasti nebo třeba okolí Prahy, prodávají za padesát až šedesát tisíc za metr čtvereční. V dalších regionech je to pak zhruba o deset až dvacet tisíc méně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tlak na růst hypotečních sazeb se bude snižovat, míní Seidler

„Růst hypotečních sazeb podle očekávání pokračuje v návaznosti na vývoj tržních úrokových sazeb. Ty však v posledních měsících klesají, což bude tlak na další růst hypotečních sazeb snižovat,“ domnívá se ekonom asociace Jakub Seidler.

Pokles objemu poskytnutých hypoték je podle něj citelný nejen vůči silnému roku 2021 – i ve srovnání s červencem 2020 je letošní objem poskytnutých hypoték poloviční. Za celý letošní rok, tedy od ledna do července, se propadla aktivita na hypotečním trhu o více než polovinu.

Hlavní ekonom ČBA Seidler k vývoji na hypotečním trhu (zdroj: ČT24)

„Hypotéky jsou nyní kvůli vysokým tržním úrokovým sazbám drahé. Podepisuje se to na poptávce po hypotečním úvěrování a objemu nově poskytnutých hypoték na celém trhu, který v poslední době zaznamenává v meziročním srovnání téměř dvoutřetinový propad. Můžeme čekat, že podobná situace přetrvá po celý zbytek letošního roku a hypoteční trh ožije v momentě, kdy se tržní úrokové sazby pohnou výrazněji směrem dolů,“ řekl ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Hypotéky by výhledově mohly začít zlevňovat

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték (bez refinancování) v červenci klesl o 5,9 miliardy na 9,8 miliardy korun. Jde o nejslabší výsledek od začátku roku 2016. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil v červenci 2,05 miliardy korun. Počet nově poskytnutých hypoték se snížil o třetinu na 3266, přitom průměrný počet v první polovině letošního roku byl dvojnásobný, loni pak dosahoval 9,5 tisíce. Za první polovinu letošního roku byl pak objem i počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o čtyřicet procent.

Meziměsíční růst sazeb v červenci mírně zrychlil a byl podle dat druhý nejsilnější od začátku minulého roku, kdy začaly hypoteční sazby postupně růst. Nabídkové ceny hypoték se v současnosti pohybují nejčastěji v poměrně širokém rozmezí od šesti do sedmi procent v závislosti na parametrech hypotéky. V posledním období však jejich dosavadní růst do velké míry ustal, což souvisí s vývojem tržních úrokových sazeb.

„Pokud nedojde k další eskalaci problémů s dodávkami plynu nebo potravinářských komodit, pak by inflace, úrokové sazby ČNB, a tedy i úrokové sazby z nových hypoték měly být v tuto chvíli blízko svého vrcholu. V dalších měsících je u nabídkových hypotečních sazeb pravděpodobný spíše pokles, byť jen mírný,“ odhadl analytik České spořitelny Michal Skořepa.