Maloobchodní tržby v Česku v listopadu meziročně stouply o 13,2 procenta

Maloobchodní tržby v Česku loni v listopadu meziročně stouply o 13,2 procenta po říjnovém revidovaném růstu o šest procent. Zvýšily se podeváté po sobě, na meziroční srovnání má vliv omezení prodeje kvůli epidemii koronaviru v roce 2020. Tržby za nepotravinářské zboží tak v listopadu vzrostly téměř o čtvrtinu, stouply také u pohonných hmot, u potravin stagnovaly. Vyplývá to z informací, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad.

Za nepotravinářské zboží neočištěné tržby v listopadu meziročně vzrostly o 23 procent, za pohonné hmoty o 8,8 procenta, naopak za potraviny klesly o 0,1 procenta. V listopadu 2021 mohly být maloobchodní prodejny otevřené, upozornila ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. „To se projevilo také relativně nízkým růstem prodejů internetových obchodů, zákazníci se vrátili do kamenných obchodů,“ dodala.

Internetovým obchodům tak tržby meziročně vzrostly o 0,6 procenta, naproti tomu prodejnám s oděvy a obuví se zvýšily o 283,5 procenta, obchodům s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci téměř o polovinu, s výrobky pro domácnost skoro o třetinu a prodejnám s kosmetickými a toaletními výrobky o víc než pětinu. Obchodům s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím tržby stouply téměř o pětinu, s počítačovým a komunikačním zařízením o 7,2 procenta. Nespecializovaným prodejnám s převahou potravin se tržby meziročně snížily o 0,7 procenta.

Očištěné o kalendářní vlivy se maloobchodní tržby v listopadu zvýšily o 11,7 procenta, předposlední loňský měsíc měl o jeden pracovní den více než listopad 2020. Proti říjnu se tržby v maloobchodě bez motorových vozidel po očištění o sezonní vlivy snížily o procento.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly proti říjnu o 2,9 procenta. Bez očištění se meziročně zvýšily o 1,9 procenta, v tom za opravy aut stouply o 13,5 procenta, naopak za jejich prodej včetně náhradních dílů klesly o necelé procento.

Předloňskému podzimnímu uzavření maloobchodních prodejen se vyhnuly jen obchody se základním sortimentem, třeba potravinami či léky, a dalším vybraným zbožím. Opatření zavedené proti šíření koronaviru platilo po celý listopad, od 22. října do 2. prosince 2020.