Ceny průmyslových výrobců v listopadu vzrostly nejvíce od vzniku České republiky

Ceny průmyslových výrobců v listopadu zrychlily meziroční růst na 13,5 procenta z říjnových 11,6 procenta. Byl to nejvýraznější růst v historii samostatné České republiky. Zdražení zaznamenali i další výrobci. V zemědělství byly ceny meziročně vyšší o 14,6 procenta, ve stavebnictví o 7,9 procenta a ceny tržních služeb pro podniky stouply meziročně o 1,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

V meziměsíčním srovnání stouply v listopadu ceny průmyslových výrobců o 1,2 procenta. Ceny zemědělských výrobců se zvýšily o 0,6 procenta a stavební práce proti říjnu zdražily o 0,4 procenta. U tržních služeb pro podniky stagnovaly.

Ceny průmyslových výrobců v meziročním srovnání šplhají nahoru od února, přičemž růst stále zrychluje. Stejně jako v předchozích měsících i v listopadu výrazně vzrostly v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. U obecných kovů a kovodělných výrobků byly vyšší o 26,4 procenta, chemické látky a výrobky zdražily o téměř 55 procent, dřevo, papír a tisk o čtvrtinu.

V odvětví elektřiny, plynu a páry se ceny zvýšily o 5,6 procenta. Z toho elektřina, přenos, rozvod a obchod s elektřinou zdražily o 6,3 procenta. U potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 3,9 procenta. Zlevnilo pouze maso a masné výrobky o 1,1 procenta. Ceny dopravních prostředků klesly o 0,6 procenta. Díly a příslušenství pro motorová vozidla byly levnější o 2,5 procenta, naopak samotná motorová vozidla zdražila o téměř pět procent.

Zdražování u zemědělských výrobců meziročně zrychlilo na 14,6 procenta z říjnových 14,1 procenta. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o více než pětinu. Olejniny zdražily o více než třicet procent, obiloviny o 29,1 procenta a brambory o necelá dvě procenta. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 5,6 procenta. Zdražil skot, mléko, vejce a drůbež, zlevnila naopak jatečná prasata.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala je nárůst cen navázaný na evropský trh. „Další cenový vývoj rostlinných komodit lze obtížně předvídat. Lze ale očekávat udržení současných trendů přinejmenším do příští sklizně. Naopak v živočišné výrobě pokračoval pokles výkupních cen u prasat a drůbeže, což je dlouhodobý problém, s nímž se chovatelé potýkají a řada z nich zvažuje zavírání chovů,“ okomentoval.

Také ve stavebnictví meziroční zdražení zrychlilo z říjnových 7,5 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v listopadu vyšší o 17,1 procenta.

Nepatrně naopak zpomalil růst u tržních služeb pro podniky. V říjnu byl 1,9 procenta, v listopadu 1,8 procenta. O téměř devět procent zdražily služby v oblasti zaměstnání, za reklamní služby a průzkum trhu se platilo o 6,5 procenta více, za vydavatelské služby o 2,7 procenta a za služby v oblasti skladování a podpůrných služeb v dopravě o 2,4 procenta. Klesly ceny za informační služby.

Data předznamenávají další růst inflace a sazeb ČNB, míní analytici

Ekonomové oslovení ČTK se shodují, že data o cenách průmyslových výrobců naznačují další růst spotřebitelské inflace, která již v listopadu stoupla na šest procent, a také další výraznější zvyšování úrokových sazeb České národní banky (ČNB). „Celkově je z dnešních (čtvrtečních, poz. red.) statistik patrné, že cenové tlaky v domácí ekonomice zatím zůstávají silné. Pro centrální banku to bude argument, aby v utahování měnové politiky dále pokračovala. Na prosincovém zasedání tak předpokládáme, že sáhne k 75bodovému zvýšení klíčové úrokové sazby,“ uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

„Ačkoli ceny výrobců v listopadu dále poměrně plošně rostly, z pohledu meziměsíčního vývoje byl cenový růst již proti říjnu slabší s výjimkou rostlinné výroby. Obecně však zůstávají inflační tlaky ve výrobním sektoru silné, což předznamenává další zrychlování spotřebitelské inflace a také další reakci ze strany ČNB příští středu,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Nejpravděpodobnější i podle něj je, že ČNB zvýší sazby o 0,75 procentního bodu. „Trh v tuto chvíli předpokládá, že by se základní sazba ČNB mohla v první polovině příštího roku pohybovat na 4,25 procenta,“ dodal.

Podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta se přitom zvýšené ceny na straně výroby ještě plně nepropsaly do spotřebitelských cen. „Pokračující vyšší dynamika cen ve výrobě je dalším signálem pro ČNB znovu ještě před koncem roku razantně navýšit úrokovou sazbu. Ceny průmyslových výrobců jsou nad prognózou stejně jako ceny spotřebitelské, mzdy, spotřeba domácností a v neposlední řadě i slabší koruna,“ sdělil.

Vyšší náklady

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče stále platí, že průmysloví výrobci čelí jak rostoucím cenám surovin, tak výpadkům v dodávkách potřebných dílů, což zvyšuje jejich náklady, jež jsou ale schopni poměrně úspěšně promítnout do prodejních cen. „Růst cen průmyslových výrobců v letošním závěrečném čtvrtletí výrazně překonává očekávání ČNB. Pro úvahy ČNB je vývoj cen výrobců argumentem pro další zvýšení úrokových sazeb v poměrně výrazném kroku,“ uvedl.

Celkově dávají zprávy o vývoji cen výrobců podle analytika ČSOB Petra Dufka jasnou zprávu, že inflační tlaky v české ekonomice ještě nepolevují. „A bohužel při pohledu na komoditní či energetické trhy není zatím vidět ani náznak obratu ani v zahraničí, odkud inflace do české ekonomiky primárně přichází. Proto lze i nadále počítat se zvyšováním výrobní a následně i spotřebitelské inflace,“ řekl.