Drobné zásilky z e-shopů mimo EU zdražily, nově podléhají dani

Nákup drobného zboží z e-shopů mimo Evropskou unii vyjde od 1. října dráž. Povinnost zaplatit daň z přidané hodnoty (DPH) se nově vztahuje i na zásilky s hodnotou nižší než 22 eur (zhruba 560 korun), které od toho dosud byly osvobozené. Změnu přinesla novela zákona o DPH přijatá v reakci na nové předpisy EU týkající se přeshraničního elektronického obchodu. Opatření mělo původně platit od července, český parlament ho ale nestihl včas schválit.

Příjemci menších zásilek z mimounijních obchodů nově musí podávat celní prohlášení výhradně elektronicky. Stejná povinnost se dosud vztahovala na zásilky v rozmezí od 22 do 150 eur. Elektronické celní prohlášení mohou občané podat prostřednictvím aplikace, kterou pro tyto účely připravila Celní správa.

Příjemce zásilky může při podání celního prohlášení zastoupit například Česká pošta nebo zasilatelská služba. „Pokud bude daň z přidané hodnoty zaplacena v ceně zboží již na e-shopu, může elektronické celní prohlášení podat dopravce v jiném členském státě EU,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Opatření má přinést až sedm miliard korun

Unijní opatření má za cíl přinést z výběru DPH až sedm miliard eur (182 miliard korun) a zároveň narovnat podnikatelské prostředí, protože tuzemské firmy i firmy z Evropské unie musejí odvádět DPH, pokud jí podléhají. 

Do unijních zemí ročně dorazí z čínských e-shopů přes 150 milionů malých zásilek osvobozených od DPH. Podle údajů České pošty jejich počet stoupá. V roce 2019 jich bylo 28 milionů, o rok dříve 25 milionů.