Brexit bez obchodní dohody s EU je stále reálnější. Londýn se chystá na soupeření s evropskými metropolemi

Události: Tvrdý brexit se blíží (zdroj: ČT24)

Za 99 dní skončí přechodné období a Británie opustí společný trh EU. Jednání o budoucích vztazích jsou ale na bodu mrazu. Do Londýna přijel hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier –  ve chvíli, kdy tamní vláda hrozí, že poruší loňskou brexitovou dohodu, pokud sedmadvacítka nesleví ze svých požadavků. Ty se týkají především společných pravidel hospodářské soutěže.

Černý scénář brexitu bez obchodní dohody je na stole, uvádí zpravodaj ČT v Británii Bohumil Vostal. Zmiňuje například, že vláda premiéra Borise Johnsona varuje před obřími frontami kamionů u anglického přístavu Dover, který je hlavní tepnou pro obchod s Evropskou unií. 

„Za takových okolností by to mohlo vést k frontám až sedmi tisíc kamionů v hrabství Kent,“ řekl britský ministr pro brexit Michael Gove. 

Řada britských firem se podle Johnsonovy vlády nedostatečně připravila na hraniční a celní kontroly od nového roku. I tak z britské strany zní už předem varování, že chyba bude na straně EU. „Pokud ale kamiony dorazí na druhou stranu, je to tam trochu nedbalé, dezorganizované a vládne tam chaos kvůli neschopnosti EU plánovat, tak to je mimo naši kontrolu,“ uvedl britský ministr zemědělství a životního prostředí George Eustice.

Evropské banky jsou závislé na londýnské City

Jedno brexitové vítězství si i tak Británie už může připsat. Ať bude dohoda s EU, nebo ne, Evropská komise přiznala, jak závislé na finančním centru v londýnské City jsou evropské banky. Schválila proto přechodné období dalších osmnáct měsíců, aby Londýn mohl dál soužit jako středisko pro zúčtování operací v eurech, které jdou do bilionů.

„City v tom má drtivý náskok a naprostou dominanci. EU si to prostě nemůže dovolit ignorovat,“ vysvětlil editor ekonomického listu Financial Times Philip Stafford. 

Finančníci se chystají na novou éru soupeření

I tak se po britském odchodu připravují ostrovní finančníci na novou éru soupeření mezi Londýnem a evropskými metropolemi. „Dlouhodobá bitva o to, jak dominantní bude Londýn v příštích deseti nebo dvaceti letech, tak ta začne od ledna,“ řekl Stafford.

Ostrovní vláda vzkazuje, že Britové před čtyřmi lety v referendu hlasovali pro změnu, a proto opustí jednotný trh a celní unii za každou cenu. „I kdyby jednání s EU měla skončit kolapsem,“ dodal Vostal.