Francouzští producenti šampaňského se dohodli na nižší sklizni hroznů, aby zvýšili jeho cenu

Francouzští producenti šampaňského se na poslední chvíli dohodli, že letos sklidí méně vinných hroznů. V úterý to podle agentury Reuters oznámila jejich hlavní francouzská asociace CIVC. Vinaři doufají, že se díky rozhodnutí snáze vyrovnají s prudkým poklesem prodeje šumivého moku, který způsobila koronavirová krize.

Objem sklizených hroznů se podle dohody sníží na 8000 kilogramů na hektar. To je podle CIVC téměř o 22 procent méně než v roce 2019.

Producenti o snížení sklizně rokovali týdny. Přední vinařství prosazovala výrazné škrty v naději, že se tak podaří zvýšit cenu. Někteří jiní výrobci se ale domnívali, že menší omezení umožní lépe využít letošní slibnou úrodu.

Produkci šampaňského letos negativně ovlivnily kroky přijaté ve snaze omezit šíření nemoci covid-19. Zájem o lahve tradičního nápoje klesl kvůli zavřeným hotelům, restauracím a barům i v důsledku rušení velkých společenských akcí. CIVC odhaduje, že se letos neprodá na 100 milionů lahví šampaňského, čímž producenti přijdou o 1,7 miliardy eur (asi 44 miliard korun).

Sklizeň hroznů, z nichž se vyrábí šampaňské, začala v pondělí, což je velmi brzy. Pokračuje tak trend, který se připisuje klimatickým změnám.