Klesá zisk a výhled je nejistý. Největší evropská banka HSBC chce zrušit 35 tisíc pracovních míst

Největší evropská banka HSBC se vrátila k plánu zrušit 35 tisíc pracovních míst, tedy zhruba patnáct procent z celkového počtu. Před časem ho odložila po vypuknutí koronavirové krize. Vyplývá to z interního dokumentu, do kterého nahlédla agentura Reuters. Mluvčí firmy obsah dokumentu potvrdila.

Propouštění se plánuje ve střednědobém horizontu. Banka se nadále zdrží nabírání téměř veškerého externího personálu, píše v dokumentu generální ředitel Noel Quinn. „Rušení pracovních míst jsme nemohli pozastavit do nekonečna –⁠ otázka vždy zněla ne jestli, ale kdy,“ napsal Quinn.

V březnu, kdy se pandemie začala šířit, banka uvedla, že by bylo chybou propouštět za tak výjimečných okolností. Teď se ale k plánu vrací, protože jí klesá zisk a výhled ekonomiky je nejistý.

Zisk za čtvrtletí klesl na tři miliardy dolarů

Akcie HSBC od začátku března odepsaly zhruba 27 procent a banka se rozhodla, že si v prvním čtvrtletí kvůli pandemii dá stranou tři miliardy dolarů (70,5 miliardy korun) jako rezervu na nesplácené úvěry. Už v plánu restrukturalizace, který oznámila v únoru, počítala HSBC se sloučením privátního bankovnictví a sekce správy majetku, s omezením podnikání na evropských akciových trzích a se zeštíhlením své maloobchodní sítě ve Spojených státech.

„Skutečností je, že opatření a změny, které jsme ohlásili v únoru, jsou dnes ještě nezbytnější,“ uvedl Quinn. Banka už dříve oznámila, že zisk před zdaněním jí v prvním čtvrtletí klesl o 48 procent na 3,21 miliardy dolarů (75,5 miliard korun).