Nezaměstnanost v USA v květnu překvapivě klesla na 13,3 procenta. Propuštění se vraceli do práce

Nezaměstnanost v USA v květnu klesla (zdroj: ČT24)

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v květnu překvapivě klesla na 13,3 procenta z dubnové hodnoty 14,7 procenta, oznámilo americké ministerstvo práce. Uplatnění na trhu práce našlo asi 2,5 milionu lidí, což znamená, že firmy začínají v mnohem větších počtech brát zpět ty, které kvůli dopadům koronaviru v březnu a dubnu propustily.

Nečekaný vývoj květnové nezaměstnanosti analytici pokládají za signál toho, že hospodářství se z dopadů karanténních opatření zotavuje rychleji, než se čekalo.

„Nejnovější data z trhu práce přináší naději, že dojde k rychlejšímu oživení ekonomik, než naznačují oficiální odhady,“ konstatuje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Investoři se v reakci na report rovněž podle něho mohutně zbavují vládních dluhopisů, čímž vytváří tlak na pokles jejich cen. Státní bondy mají tendenci posilovat, pokud na trhu převládá pesimismus. 

Analytici předpokládali, že kvůli pandemii způsobené šířením koronaviru se míra nezaměstnanosti dostane v květnu až ke dvaceti procentům. Byla by tak nejvýše od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Přírůstek 2,5 milionu pracovních míst je podle ministerstva práce nejvyšší měsíční nárůst od roku 1939. „Opravdu velká zpráva o pracovním trhu. Výborně to děláte, prezidente Trumpe (žertuju, ale je to tak)!“ napsal americký prezident Donald Trump na Twitteru jen několik minut po zveřejnění statistiky.

„Je to důkaz toho, že postupujeme správně,“ řekl později americký prezident na tiskové konferenci. „To, co se dnes stalo, je mimořádné,“ dodal. Trump se označil za klíč k „raketovému“ oživení ekonomiky, čímž argumentoval pro své znovuzvolení v listopadu, shrnula část jeho výstupu agentura AP. Podle některých ekonomů do listopadu míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod deset procent.

Americký prezident se během své promluvy též postavil proti tomu, že některá města a státy zachovávají karanténní opatření.

Americký viceprezident Mike Pence v rozhovoru s televizí CNBC konstatoval, že z údajů o pracovním trhu vyplývá, že ekonomická obnova „začíná dnes“. Mimo jiné dále řekl, že prezident Trump chce snížit daň ze mzdy.

„Pokud pokles míry nezaměstnanosti potvrdí údaje v nadcházejících měsících, znamenalo by to, že pracovní trh má nejhorší za sebou, což by bylo pozitivní pro spotřebitele, spotřebu a hospodářský růst, u nějž se ve druhém čtvrtletí očekává, že dosáhne dna,“ konstatoval stratég společnosti BMO Capital Markets Jon Hill. „Akcie, úroky a americký dolar reagovaly růstem, zatímco zlato kleslo, což nám napovídá, že akciové trhy mohou v blízké budoucnosti dále posilovat,“ dodal.

„(Vývoj pracovního trhu) způsobuje klasický růstový šok akciových trhů,“ konstatoval stratég společnosti Incapital Patrick Leary. Poukázal ale na nedávné statistiky o pracovním trhu, jež za výrobní a nevýrobní odvětví dodal Institut řízení dodávek (ISM) a pro soukromý sektor organizace ADP, které vykázaly pokles pracovních míst. Stav zaměstnanosti v nezemědělských sektorech, který teď zveřejnilo ministerstvo práce, považuje Leary za výjimku, která by měla být „vítána s opatrným optimismem“.

Americké akcie na zprávu po začátku obchodování zareagovaly silným růstem, americký dolar pak prudce posílil vůči japonskému jenu. Nasdaq uzavřel těsně pod svým rekordem z letošního února. Index Dow Jones stoupl o 829,16 bodu, tedy 3,15 procenta, na 27 110,98 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 81,58 bodu, čili 2,62 procenta, na 3193,93 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 198,27 bodu, neboli 2,06 procenta, na 9814,08 bodu. Za celý týden index Dow Jones vzrostl o 6,8 procenta. Index S&P 500 si připsal 4,9 procenta a Nasdaq 3,4 procenta.