Benzin je o korunu levnější. Ceny padají pod 30 korun za litr

Pohonné hmoty v Česku nadále zlevňují. Pokles cen za poslední týden zrychlil, rozdíl je téměř korunový. Litr benzinu se prodával ve středu u čerpacích stanic v průměru za 30,09 koruny, což je o 97 haléřů méně než před týdnem. Naposledy se Natural 95 za cenu kolem 30 korun prodával v listopadu 2017. Nafta proti minulému týdnu zlevnila o 87 haléřů na 29,73 koruny a je nejlevnější za dva roky, vyplývá z údajů firmy CCS. Ceny ropy se zatím po třídenním poklesu zvyšují.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku klesají od poloviny ledna. Za tu dobu se už průměrná cena benzinu i nafty snížila zhruba o 2,30 koruny. Analytici před týdnem uvedli, že trend bude pokračovat kvůli razantnímu propadu cen ropy na světových trzích a opatřením proti šíření nového koronaviru.

Nejdražší pohonné hmoty jsou nyní v Praze, litr Naturalu 95 v metropoli stojí v průměru 30,93 koruny a nafty 30,54 koruny za litr. Naftu za více než 30 korun nabízejí ještě čerpací stanice na Vysočině a ve Středočeském a Jihomoravském kraji, v ostatních regionech je pod 30 korunami za litr.

Naopak nejlevnější pohonné hmoty mohou tankovat řidiči v Plzeňském kraji. Za litr Naturalu 95 tam v průměru zaplatí 29,39 korun, nafta je vyjde na 29,16 korun za litr.

„Benzin je teď nejlevnější od listopadu 2017, nafta zase od dubna 2018. Vzhledem k vývoji na trzích se ale dá předpokládat další citelný pokles cen ropy a také pohonných hmot v Česku. Jak benzin, tak nafta v příštích týdnech zlevní hluboko pod 30 korun za litr,“ uvedl ve středu Kovanda. 

Ceny ropy se po třídenním poklesu zvyšují

Po třídenním poklesu, za kterým stály dopady koronaviru na ekonomiku i boj o tržní podíl mezi Saúdskou Arábií a Ruskem, se ve čtvrtek ceny ropy zvyšují. Severomořský Brent si kolem 14:30 SEČ připisoval 4,2 procenta na 25,92 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst dokonce o 10,3 procenta na 22,46 dolaru za barel.

Ve středu cena Brentu klesla až na 24,52 USD, což představuje nejnižší úroveň od roku 2003. Za necelé dva týdny zlevnil Brent zhruba o polovinu, upozornila agentura Reuters.

K zastavení poklesu cen přispěla opatření na podporu ekonomiky, která kvůli koronaviru ohlašují centrální banky a vlády po celém světě. Podle analytiků bude ale zdražování pravděpodobně jen dočasné, protože ceny ropy tlačí dolů i krach dohody o omezení těžby mezi Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC), Ruskem a několika dalšími těžaři.

Saúdská Arábie, která je v podstatě vůdcem kartelu OPEC, po krachu jednání zahájila cenovou válku s Ruskem a plánuje zvýšit těžbu na rekordních 12,3 milionu barelů denně. Analytici ze společnosti Jefferies proto nevylučují, že ceny ropy sestoupí pod 20 dolarů za barel.

Spojené státy nakoupí do strategických ropných rezerv do konce června 30 milionů barelů ropy. Ve čtvrtek to oznámilo americké ministerstvo energetiky. Je to součást plánu prezidenta Donalda Trumpa jak pomoci domácím ropným producentům.

Zároveň chce vláda využít situace, kdy je ropa nejlevnější za téměř 20 let. O tom, že prezidentovi radil využít nízkých cen ropy, mluvil v televizi Fox Business ministr financí. „Měli bychom rezervy naplnit na dalších deset let,“ řekl Steven Mnuchin.

Zásobníky v amerických státech Texas a Louisiana mají kapacitu na 77 milionů barelů. Aby si mohla takový nákup dovolit, musela by ale vláda po dohodě s Kongresem upravit zákony. Celá transakce by ji vyšla zhruba na dvě miliardy dolarů (bezmála 52 miliard korun), píše agentura Reuters.