Stát hospodařil v lednu se schodkem osmi miliard. Poprvé od roku 2003 skončil v minusu

Hospodaření státního rozpočtu skončilo letos v lednu ve schodku osm miliard korun. Loni v lednu byl přebytek 8,8 miliardy korun, informovalo v pondělí ministerstvo financí. Státní rozpočet vykázal schodek v lednu poprvé od roku 2003, kdy dosáhl 10,4 miliardy.

Dokonce i během let, kdy česká ekonomika pociťovala neblahý efekt světové finanční krize, dopadalo lednové hospodaření státní kasy lépe než to letošní, poznamenal hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. 

„Důvodem nepříznivého výsledku lednového hospodaření je jednak pomalejší náběh některých opatření vedoucích ke zvýšení příjmu státní kasy, například zvýšení spotřební daně z tabáku. Zároveň však roli hraje zpomalování české ekonomiky. Vláda přece jenom sestavovala rozpočet s optimističtější vidinou vývoje české ekonomiky, než jaký ve skutečnosti je a podle všeho i bude,“ doplnil Kovanda. 

Ministerstvo hlásí zpomalování

I přes zpomalování dynamiky mezd a platů v ekonomice zůstaly nejdynamičtěji rostoucími daňovými příjmy daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a příspěvky z pojistného na sociální zabezpečení, uvedl resort. 

Polevující růst ekonomiky se podle něho zatím v meziročním srovnání inkasa daně z přidané hodnoty neprojevil. „Inkaso této daně bylo pozitivně ovlivněno vyšším počtem pracovních dnů, ovšem tlumené snížením sazby daně na pravidelnou hromadnou dopravu od loňského února. Plnění rozpočtu je u této daně oproti minulému roku zatím mírně nižší, protože ještě nenabyla účinnosti novela daňového řádu (zhruba pět procent rozpočtované částky).“ Výsledek rozpočtu byl ovlivněn platbami do rozpočtu EU, meziročně vyššími platbami do Státního fondu dopravní infrastruktury nebo růstem platů učitelů a důchodů, doplnil úřad. 

„I v lednu 2020 dynamicky roste většina daňových titulů. DPH meziročně vzrostlo o 5,6 procenta, daň z příjmů fyzických osob o 11 procent, sociální pojistné o 5,5 procenta. Na výdajové straně byl výsledek ovlivněn platbou do rozpočtu EU i za únor, a to ve výši čtyři miliardy korun, která v loňském lednu neproběhla,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Skeptičtí ekonomové

Kovanda také připomněl další, neočekávatelné ohrožení státní kasy: šíření koronavirové nákazy, které zatím ochromuje zejména čínskou ekonomiku. I bez dalšího šíření nákazy je třeba podle ekonoma počítat s tím, že státní rozpočet ČR letos vykáže schodek čítající zhruba 50 miliard korun. „Pokud se bude nákaza šířit výrazněji, a dokonce i do Evropy, letošní růst české ekonomiky zpomalí pod dvě procenta. V takovém případě by schodek státního rozpočtu převyšoval padesát miliard korun. Rozpočet přitom letos počítá se schodkem čtyřiceti miliard“.  

Ekonom Komerční banky František Táborský uvedl, že první letošní statistika státního rozpočtu potvrdila prognózu zhoršující se fiskální kondice pro tento rok. „Některé odhady daňových příjmů se nám zdají nadhodnocené v čele se zvýšenými daňovými sazbami v rámci tzv. daňového balíčku,“ dodal. „Celkově očekáváme, že se deficit státního rozpočtu dále zhorší na 60 miliard korun,“ odhadl letošní vývoj. 

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová uvedla v nedělních Otázkách Václava Moravce, že pravděpodobnost korekce hospodářského růstu ČR směrem dolů – ve srovnání s plánem státního rozpočtu na letošní rok – vidí jako poměrně vysokou. A to nejen kvůli dopadům koronaviru.