Západní potraviny opět v ruských obchodech? Ano, říká opozice

Moskva – Návrh zákona, který chce zrušit zákaz dovozu západních potravin do Ruska, teď leží na stolech tamních poslanců. Předložila ho menší opoziční strana Spravedlivé Rusko, podle níž je tato ruská odpověď na západní sankce protiústavní a neopodstatněná. Navíc v jejím  důsledku rostou ceny potravin. O návrhu dnes informoval internetový server Gazeta.ru.

Podle opozičních poslanců je zákaz dovozu v rozporu s článkem ústavy, podle kterého „má každý právo na svobodné využívání svých schopností a majetku pro podnikatelskou a jinou hospodářskou činnost, nezakázanou zákonem“. „Zákaz dovozu kvalitních, zdravotně nezávadných potravin vedl k omezení ústavního práva ruských podnikatelů na hospodářskou činnost, protože mnohé podniky nemají ekonomicky rozumnou alternativu k surovinám, na které byly nastaveny jejich technologie,“ stojí v návrhu.

ČTĚTE: V Moskvě mouka nezdraží, v Kyjevě jí koupíte jen pět kilo

Prozatím ještě není jasné, kdy by o návrhu mohla sněmovna jednat ani zda má vůbec nějaké šance na přijetí, ale podle prvních reakcí je spíše malá. Podnikatelský list RBK informoval o tom, že autoři návrhu jsou ti samí poslanci, kteří před třemi lety nepodpořili zákaz adopce ruských sirotků do USA. Jeden z tvůrců předlohy Dmitrij Gudkov se na přelomu let 2011 a 2012 postavil na stranu tehdejších masových protivládních demonstrací, dožadoval se objasnění smrti ruských vojáků, kteří údajně padli na Ukrajině, či protestoval proti omezování svobody internetu. A například poslanci ze strany Vladimíra Žirinovského označili autory návrhu za zrádce a vyzvali je, aby se vzdali poslanecké funkce. Navíc většina Rusů zákaz dovozu potravin schvaluje. Kreml totiž mluví o nutné obraně před nepřítelem.

Vrátí se do ruských obchodů potraviny ze Západu? (zdroj: ČT24)
  • Přestože patří strana Spravedlivé Rusko k opozici, v klíčových otázkách obvykle postupuje ve shodě s Kremlem.

Embargo na dovoz některých západních potravin zavedla Moskva loni v srpnu na dobu jednoho roku. Šlo o odpověď na západní sankce, které byly zase reakcí na anexi Krymu a boje separatistů na východě Ukrajiny. Zákaz se týká Spojených států, Evropské unie, Kanady, Austrálie a Norska a embargo postihlo dovoz ryb, masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. Do Ruska přitom míří skoro deset procent exportu zemědělských produktů EU, především ovoce, zelenina, sýry a vepřové maso. Postižení evropští exportéři se snaží embargo obejít tím, že nechají zboží projít přes sousední země Ruska, jako je Bělorusko či bývalé sovětské středoasijské republiky, kterých se opatření Moskvy netýká.

Na pultech také zakázané západní potraviny částečně nahradily domácí výrobky, ale ty ruské obchody nenaplní, proto je doplnily i produkty z Asie a Jižní Ameriky. Ceny ale stouply. Například mléko, mléčné výrobky, maso anebo i ovoce a zelenina jsou dnes dražší až o několik desítek procent. Konkrétně mléko stejně jako cukr o 40 procent, maso o třicet, ryby až o 70.

Vydáno pod