USA a Čína dojednaly první fázi obchodní dohody. Na druhé se hned začne pracovat

Čína a USA dosáhly první fáze obchodní dohody. Oznámili to v pátek představitelé obou zemí. Washington tak podle prezidenta Donalda Trumpa v neděli nezavede plánovaná dodatečná cla na čínské zboží.

Trump na Twitteru zmínil například masivní nákupy zemědělských produktů, energie a průmyslových výrobků coby výsledek dohody.

Dříve stanovená cla ve výši 25 procent zůstanou u čínského zboží za 250 miliard, zatímco u části dovážených výrobků (za 120 miliard) budou snížena na 7,5 procenta, upřesnila americká strana. Trump uvedl, že na druhé fázi dohody se začne pracovat okamžitě, nebude se tak čekat až na dobu po prezidentských volbách v USA v listopadu příštího roku.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda uvedl, že dojednaná první fáze úmluvy se týká ochrany duševního vlastnictví, problematiky vynuceného technologického transferu, obchodu s potravinami a zemědělskými produkty.

Pokrývá také otázky peněžní a finanční a ty týkající se problematiky zvýšení transparentnosti, zvýšení objemu vzájemného obchodu či řešení vzájemných právních sporů.  

Nemělo by tedy podle Kovandy jít čistě jen o zvýšení objemu dovozu americké zemědělské produkce do Číny, jak se někteří obávali. Pokrývá širší okruh oblastí, byť je zatím otázka, do jaké hloubky.

Čína výrazně navýší dovoz zemědělské produkce z USA, ačkoli objem zatím nespecifikovala. Spojené státy podle Pekingu odstraní cla na čínské zboží postupně, v několika fázích.

Spojené státy a Čína spolu od loňského roku vedou obchodní válku, ve které na sebe vzájemně uvalovaly cla. V neděli plánoval Washington zavést dodatečná cla na dovoz z Číny, jehož roční hodnota činí téměř 160 miliard dolarů (3,7 bilionu korun).