Průměrná mzda od roku 2000 vzrostla o více než 150 procent. Ceny méně, a tak kupní síla Čechů roste

Události: Kupní síla v Česku se zvětšuje (zdroj: ČT24)

Navzdory tomu, že zboží v obchodech už přes rok zdražuje víc než dvouprocentním tempem, kupní síla Čechů stoupá. Přetrvávající příznivá ekonomická situace totiž nutí stát i firmy lidem přidávat rychleji, než rostou ceny. Od vstupu do nového tisíciletí vzrostla průměrná mzda o víc než 150 procent. Oproti tomu zboží zdražovalo třetinovým tempem.

V roce 2000 se průměrná výplata pohybovala okolo 13 tisíc. V průběhu následujících deseti let se zvedla o 10 tisíc a letos už překonala hranici 34 tisíc korun. Kupní síla obyvatel roste i přesto, že dvě třetiny zaměstnanců zůstávají pod touto hranicí.

Růst mezd od roku 2000
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Přesnějším údajem o příjmech pracujících lidí tak může být takzvaný medián mezd, který je aktuálně 29 127 korun. Medián představuje číslo, kdy polovina hodnot je vyšší než tento údaj, a druhá polovina zase nižší. Má tak vyšší vypovídací hodnotu než prostý průměr.

Za posledních devět let lidé začali vydělávat o 40 procent víc, ceny v obchodech se za stejné období zvýšily o 17 procent. Potraviny od roku 2010 zdražily v průměru o skoro 30 procent. K nejrychleji rostoucím cenám patří alkohol a tabák, které podražily za devět let o necelých 32 procent. Také nárůst cen v restauracích a hotelích se pohybuje kolem 30 procent.

Mzdy v poměru k cenám od roku 2010
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Naopak levněji nyní lidé telefonují, méně peněz také utratí třeba za vybavení bytů. V případě oblečení a obuvi pak zlevnění počítané od roku 2000 už dosáhlo zhruba třetiny, což bezesporu ovlivnil výrazně širší výběr zboží.

Česko si připomíná 30 let svobody. Ekonomiku má dvojnásobnou

Při rozšíření pohledu až k sametové revoluci, kdy v tuzemsku odstartovala změna společenského a politického uspořádání, se tak od listopadu 1989 objem hrubého domácího produktu nominálně zvětšil o zhruba 700 procent.

Zatímco v roce 1990 činil 672 miliard korun, nyní je více než 5,3 bilionu korun. Reálně se po zohlednění cenového vývoje a dalších ukazatelů velikost ekonomiky za posledních třicet let zhruba zdvojnásobila. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu a výpočtů analytiků.

Česká ekonomika se za uplynulých 30 let stala standardní tržní ekonomikou a kupní síla lidí vzrostla dvaapůlkrát, na druhou stranu se Česko stále příliš orientuje na zpracovatelský průmysl a počet ekonomicky činných osob zůstal téměř beze změny, upozorňují analytici.