Od privatizace k intervencím. „Staří zbrojnoši“ vzpomínali na minulost

Praha – Miloš Zeman je „posledním Mohykánem“, který obhajuje existenci eura. Na konferenci k 25 letům kapitalismu v Česku to prohlásil bývalý prezident Václav Klaus. Oba aktéři si při výměně názorů na dosavadní vývoj i současnost tuzemské ekonomiky neodpustili několik vzájemných jízlivých rýpnutí. „Jsme dva staří zbrojnoši, kteří vzpomínají na minulost,“ poznamenal Zeman.

Tématem konference v pražském paláci Žofín bylo ohlédnutí za 25 lety fungování kapitalismu u nás. Zeman a Klaus hovořili třeba o rozhodnutí vlád, jimž v minulosti jako premiéři předsedali – například o kuponové privatizaci v devadesátých letech nebo sanaci bankovního sektoru na přelomu tisíciletí.

Podobná akce se uskutečnila již ve čtvrtek. Na pozvání Hospodářské komory v ní současný a bývalý prezident hodnotili uplynulé čtvrtstoletí svobodného podnikání. Především se shodli, že polistopadová transformace ekonomiky byla úspěšná (celá zpráva).

Dnes se nicméně dostalo také na aktuální záležitosti. Jednou z nich bylo zavedení eura. Klaus označil svého nástupce v úřadě za „posledního mohykána“, který společnou evropskou měnu obhajuje, a znovu konstatoval, že on sám přijetí eura odmítá. „Miloš Zeman tady obhajuje euro, což si myslím, že už je poslední mohykán v Evropě, protože já skoro neznám nikoho, kdo by dneska obhajoval euro,“ nechal se slyšet bývalý prezident.

V souladu s očekáváním se Zeman eura zastal – Česko ale podle něj do eurozóny nevstoupí dříve než za pět let. „Pan exprezident vypadá zdravě, takže jeho obava, že se toho nedožije, je poněkud pesimistická,“ řekl Zeman na adresu svého někdejšího politického rivala.

Česko si v těchto dnech připomíná 25 let od událostí listopadu 1989. Období, které znamenalo přechod od komunistické diktatury k demokracii, mapuje i Speciál ČT24, kde kromě článků připomínajících přelomové události najdete i program ČT k výročí sametové revoluce, ale zejména zpravodajská videa z té doby.

Řeč se stočila rovněž na loňské devizové intervence České národní banky, které Zeman i Klaus – oba vzděláním ekonomové – již dříve kritizovali jako opatření poškozující tuzemskou ekonomiku. Současná hlava státu pak zopakovala svoji tezi, že centrální banka se intervencemi snaží oddálit přijetí eura (více zde).

ČNB to už v létě odmítla komentovat, Zemanovu hypotézu nicméně označili jako neopodstatněnou přední tuzemští ekonomové i Václav Klaus (čtěte víc). Zeman v debatě rovněž poznamenal, že pokud bude v budoucnu jmenovat členy bankovní rady ČNB on, současné vedení svá místa neobhájí.

Kromě ekonomiky se současný a bývalý prezident vrátili i ke svému hodnocení listopadových událostí. Miloš Zeman například prohlásil, že revoluci neodstartoval zásah SNB na Národní třídě, nýbrž rozšíření fámy o smrti studenta Martina Šmída (více zde).