Německá vláda očekává recesi, ale nepočítá s krátkodobými stabilizačními kroky, napsal Der Spiegel

Německá ekonomika ve třetím kvartálu klesne a propadne se do recese. Podle webových stránek týdeníku Der Spiegel to vyplývá z interních dokumentů německé vlády, které má list k dispozici. Vládní ekonomičtí experti ale zatím nevidí důvod pro zavádění opatření ke stabilizaci hospodářství.

Berlínská vláda odhaduje, že se hrubý domácí produkt (HDP) od letošního července do konce září mírně sníží, podobně jako tomu bylo již v předchozím čtvrtletí, kdy německá ekonomika klesla o 0,1 procenta. Recese se převážně definuje jako dvě čtvrtletí poklesu HDP za sebou.

Berlín stále nepředpokládá příchod závažné ekonomické krize za předpokladu, že se dále nevyostří globální obchodní konflikty a Británie neopustí Evropskou unii bez dohody, píše se v dokumentu, který vypracovali hospodářští experti z okolí kancléřky Angely Merkelové.

„Proto nevidíme důvod pro zavádění krátkodobých opatření ke stabilizaci ekonomiky,“ stojí v dokumentu, do nějž nahlédl Der Spiegel. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých firem.

Podle zdrojů agentury Bloomberg ale vláda v Berlíně již opatření na povzbuzení německého hospodářství chystá.

Ministr financí Olaf Scholz v neděli navíc uvedl, že finanční krize z let 2008 a 2009 zemi stála zhruba 50 miliard eur (1,3 bilionu korun) a že vláda je schopna uvolnit takovou částku v případě potřeby opět.

Vydáno pod