Německo je už možná v recesi, naznačila centrální banka. Ekonomika zřejmě v létě dál slábla

Německá ekonomika přes léto pravděpodobně dál zeslábla, protože kvůli nedostatku zakázek vázne výroba. Ve svém výhledu to v pondělí uvedla Deutsche Bundesbank, tedy německá centrální banka. Zpráva tak naznačuje, že největší evropská ekonomika už je nyní v recesi, uvedla agentura Reuters.

„Celkový výkon ekonomiky by se opět mohl mírně snížit,“ píše se v pravidelné měsíční zprávě centrální banky.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa v prvním kvartálu 2019 vzrostl o 0,4 procenta. Ve druhém už se podle odhadu spolkového statistického úřadu snížil o 0,1 procenta a z nových dat to vypadá, že by mohl klesat i ve třetím. Dvě čtvrtletí poklesu HDP za sebou znamenají recesi.

Německo s proexportní ekonomikou doplácí na obchodní válku mezi Čínou a Spojenými státy i na zpomalení růstu čínské ekonomiky. Důvěru investorů a podnikatelů snižuje i nejistota kolem způsobu, kdy a jak Británie opustí Evropskou unii. Problémy se začínají projevovat na pracovním trhu a slábne i trh služeb. Podporu ekonomice, která je největším obchodním partnerem České republiky, zatím poskytuje spotřeba a trvající stavební boom.

Přestože Německo, které si zakládá na vyrovnaných veřejných financích, vytvářelo v uplynulých letech rozpočtové přebytky, zatím se neodhodlalo podpořit ekonomiku veřejnými prostředky. Ministr financí Olaf Scholz ale v neděli uvedl, že finanční krize z let 2008 a 2009 zemi stála zhruba 50 miliard eur (1,3 bilionu Kč) a že vláda je schopna uvolnit takovou částku v případě potřeby znovu.

Podle dvou zdrojů agentury Bloomberg ostatně už německá vláda chystá plán, který by zamezil případné rozsáhlé nezaměstnanosti. Zatímco v roce 2009 přišel berlínský kabinet se šrotovným, aby Němce přiměl nakupovat nové automobily, nyní zkoumá podle lidí obeznámených se situací možné kroky, které by vedly k zlepšení energetické zabezpečenosti domácností, povzbudily firmy k přijímaní zaměstnanců na krátkodobé úvazky nebo zvýšily příjmy prostřednictvím sociálních opatření.