Ekonomika Německa se za čtvrtletí propadla do mírného minusu

Zprávy ve 12: Německo zamířilo do minusu, Česko odolává (zdroj: ČT24)

Německá ekonomika v letošním druhém čtvrtletí klesla. Hrubý domácí produkt (HDP) se snížil mezičtvrtletně o 0,1 procenta po nárůstu o 0,4 procenta v prvním kvartálu. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil spolkový statistický úřad. Pokles HDP je v souladu s očekáváním analytiků.

Hospodářské vyhlídky země v poslední době podkopává slabší globální poptávka, která má negativní dopad na německý export a průmysl. K potížím německé ekonomiky přispívá obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

„Německo podle našich analýz bude dál padat i v kvartále třetím, podnikatelské nálady se tam poměrně výrazně zhoršují, padají nové objednávky a Německo má pravděpodobně našlápnuté k tomu, aby se v druhé polovině roku dostalo do mělké recese,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš.

Potíže Německa, které je největší evropskou ekonomikou a zároveň největším obchodním partnerem České republiky, na tuzemské hospodářství zatím nedoléhají. „Je to do značné míry díky výborné kondici domácího spotřebitele na straně jedné, na straně druhé i díky tomu, že český průmysl není tak exponován vůči globální přestřelce mezi Spojenými státy a Čínou,“ dodal Bureš.

Meziroční tempo překonalo očekávání

V meziročním srovnání se německý HDP zvýšil o 0,4 procenta. Tempo meziročního růstu tak zpomalilo z 0,9 procenta v prvním čtvrtletí. Překonalo však očekávání analytiků, kteří ho odhadovali pouze na 0,1 procenta. 

Německá vláda předpokládá, že v celém letošním roce tempo hospodářského růstu v Německu zpomalí na pouhých 0,5 procenta z loňských 1,4 procenta. 

Eurozóna roste

Eurozóna a potažmo i Evropská unie si nicméně podle zpřesněných údajů statistického úřadu Eurostat udržely růst, i když mezičtvrtletně zpomalil na 0,2 procenta. V prvním kvartálu dosáhl v zemích eurozóny 0,4 procenta a v celé EU 0,5 procenta.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt eurozóny ve druhém čtvrtletí zvýšil o 1,1 procenta. V celé EU meziroční růst zpomalil na 1,3 procenta.

„Ekonomika eurozóny pociťuje negativní vliv jak ze strany růstu bariér v mezinárodním obchodě, tak ze strany nejistot souvisejících s nedořešeným brexitem,“ poznamenal hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc potvrdil, že v letošním roce počítá se zpomalení růstu ekonomiky eurozóny na 1,3 procenta z loňských 1,9 procenta. V příštím roce by však měl růst podle MMF zrychlit na 1,6 procenta.

Vývoj dluhopisů v Británii i USA naznačuje recesi

Světové agentury uvedly, že vývoj výnosů vládních dluhopisů v Británii a Spojených státech signalizuje recesi. Výnosy dvouletých dluhopisů jsou poprvé od vypuknutí finanční krize před deseti lety vyšší než těch s desetiletou dobou splatnosti. 

Rozdíl ve výnosech dluhopisů sleduje výnosová křivka, která ukazuje, jak se mění úrokový výnos podle doby splatnosti. Když investoři čekají zdravou ekonomiku, výnosová křivka stoupá, protože ti, kteří souhlasí s tím, že půjčí vládě na delší dobu, jsou kompenzování vyššími úroky než ti, kteří půjčí peníze jen na několik měsíců. Obvyklý vzestupný tvar se však může změnit, když se investoři začnou obávat poklesu ekonomiky.

V období po druhé světové válce předpověděla změna výnosové křivky sedm z posledních devíti recesí. Zpravodajskému server CNBC to řekl Sung Sohn, profesor ekonomie na univerzitě Loyola Marymount University a prezident poradenské společnosti SS Economics. Údaj je sledován hlavně v USA.