České hospodářství si polepšilo o 2,7 procenta. Brzy se ale může projevit ochlazení v Německu

Zprávy ve 12: Růst české ekonomiky mírně zpomalil (zdroj: ČT24)

Český hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu meziročně vzrostl o 2,7 procenta. Jde o mírně horší výsledek ve srovnání s 2,8 procenta v prvním čtvrtletí. S ohledem na vývoj v Německu si ale Česko podle ekonomů vede dobře.

Růst ovlivnila především spotřeba českých domácností. „Příznivý vývoj přitom zaznamenala většina odvětví ekonomiky, přičemž nejvíce přispěla odvětví obchodu, pohostinství a ubytování. Dařilo se i průmyslu,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Naopak ale pokračuje zpomalování růstu investiční aktivity. Mezičtvrtletně se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,6 procenta.

Události: Česká ekonomika roste pomaleji, v EU je však na špici (zdroj: ČT24)

„Mezikvartální růst HDP je stejně rychlý jako byl v předchozím čtvrtletí. Ve světle poklesu ekonomiky Německa je to potěšující zpráva. Domácí ekonomika tedy zůstává zatím vůči vnějším vlivům relativně dobře odolná,“ poznamenal ekonom Komerční banky Michal Brožka.

„Česko zůstává heroicky odolné vůči zhoršení mezinárodní ekonomické situace,“ souhlasí hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle nejnovějších údajů německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla oproti předchozímu kvartálu o 0,1 procenta.

Vývoj českého HDP
Zdroj: ČT24

Zahraniční poptávka se přitom podle statistiků významně podílela na výsledném HDP. „Českým vývozcům se tak nejspíš podařilo nahradit slábnoucí německý trh jinými odbytišti. Může to souviset i s efektem předzásobení před brexitem i před možným uvalením cel ze strany USA, to však nelze přesně rozklíčovat,“ nastínil analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička.

Ve srovnání se zahraničím si Kovanda všímá toho, že po několika čtvrtletích opouští Česko pomyslnou poslední příčku mezi zeměmi Visegrádské skupiny. „Slovenská ekonomika totiž negativně zaskočila trhy, když vykázala meziroční růst pouze 1,9 procenta. Analytici přitom ve střední hodnotě svých odhadů počítali s růstem 3,1 procenta,“ přiblížil.

Růst HDP Maďarska ve druhém čtvrtletí meziročně zvolnil na 4,9 procenta z 5,3 procenta v prvním čtvrtletí, kdy ekonomika rostla nejrychleji za patnáct let. Maďarsko ale zřejmě i tak rostlo nejrychleji ze všech zemí Evropské unie. Polská ekonomika zpomalila na 4,4 procenta z 4,7 procenta na začátku roku. Ve svých předběžných zprávách to ve středu oznámily statistické úřady obou zemí. Ekonomický výkon v Polsku a Maďarsku negativně ovlivňuje oslabení v zahraničí.

Česká ekonomika se pohybuje blízko svého potenciálního růstu, což je vzhledem k rostoucím rizikům přicházejícím ze zahraničí velmi dobrá zpráva.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BH Securities

Ekonomové očekávají, že se projeví výkon Německa

Další kvartály ovšem podle Brožky zřejmě přinesou postupné zpomalení hospodářské aktivity. „Jedním z hlavních důvodů, proč čekáme slabší výkon českého průmyslu a potažmo celé české ekonomiky, je nízký výkon německé ekonomiky,“ přiblížil. Brzdou podle něj bude i přetrvávající nedostatek pracovníků. „Nicméně v nejbližších měsících by zpomalení nemělo být nikterak dramatické,“ poznamenal Brožka.

„V druhém pololetí hrozí, že naše hospodářství bude postupně přicházet o imunitu a nakazí se německou chřipkou, která bude umocňována brexitem,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Situace v zahraničí se začíná zhoršovat a naše otevřená ekonomika těžko zůstane nedotčeným ostrůvkem stability,“ míní.

Česká ekonomika si ve druhém čtvrtletí zachovala solidní imunitu vůči nepříznivým vlivům, jež přicházejí ze zahraničí. Je otázkou, nakolik se exportně orientovaná česká ekonomika může odpoutat od těchto vlivů i v dalších čtvrtletích.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

„Obě ekonomiky jsou výrazně provázány, proto se ochlazení výkonu Německa přímo dotýká prosperity České republiky,“ podotkl analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.

„Na datech z průmyslu je jasně vidět, že dynamika tuzemské produkce následuje tu německou s určitým zpožděním. Podle posledních ukazatelů došlo u našeho největšího obchodního partnera k dalšímu zhoršení stavu, takže můžeme očekávat, že i vyhlídky pro nás jdou negativním směrem,“ doplnil Růžička.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka má ovšem díky silné domácí poptávce česká ekonomika velkou šanci vyhnout se dramatickému zpomalení.

Predikce výsledku za celý rok se mezi odborníky liší. Ekonom Komerční banky očekává růst HDP na úrovni 2,7 procenta. Ekonom Czech Fund pak výsledek vidí níž, na hodnotě 2,5 procenta. „Pro tento rok očekáváme zvolnění růstu domácího produktu na 2,4 procenta,“ doplnil Růžička. 

V příštím roce pak očekávají ještě slabší výkon. Pozitivněji tak vyznívá hlavně komentář analytika České spořitelny Jiřího Polanského: „V příštím roce čekáme, že se lehce oživí německá ekonomika a především to přispěje k opětovnému lehkému zrychlení růstu české ekonomiky.“