České firmy letos nejčastěji očekávají růst mezd okolo pěti procent

Tuzemské firmy odhadují, že v letošním roce mzdy zaměstnanců porostou minimálně o tři procenta. Vyplývá to z nejnovějšího šetření HR Monitor společnosti Trexima mezi 228 českými podniky. Nejčastěji, ve 38 procentech, uváděly, že očekávají zvyšování odměn o pět až šest procent.

Minimální růst do dvou procent předpokládá pro letošní rok pět procent společností. Čtvrtina pak očekává, že si zaměstnanci přilepší o tři až čtyři procenta. Zvýšení na úrovni sedm až deset procent uvedlo v souhrnu také dvacet pět procent firem. Více než desetinové zlepšení mezd pak očekává jenom jedno procento společností.

„Výsledky posledního šetření HR Monitor ve srovnání s rokem 2013 ukazují, jak se od té doby situace na českém trhu práce změnila. České firmy zvedají mzdy, protože bojují o každého zaměstnance. Růst mezd tak motivuje ty stávající, aby neodešli ke konkurenci, a může nalákat nové, kterých je na trhu práce stále nedostatek,“ poznamenala ředitelka podnikového poradenství Treximy Hana Kohoutová.

Vedení sleduje vývoj na trhu, růstu mezd přeje nízká nezaměstnanost

Firmy také podle zjištění společnosti Trexima sledují vývoj na trhu, aby zjistili, jak ideálně nastavit mzdy ve svém podniku. Tři čtvrtiny oslovených realizují nějaký druh mzdového srovnání pravidelně. Třetina si dělá porovnání pro všechny pozice, 41 procent pak pro vytipovaná místa.

Na výši odměn se promítá klesající trend míry nezaměstnanosti. Podle posledních dat Úřadu práce v červnu tato míra setrvávala na svém historickém minimu 2,6 procenta. Ještě v lednu se nacházela na 3,3 procenta. I v celoevropském srovnání nemá z hlediska počtu lidí bez práce Česko konkurenci. Zpomalování ekonomiky nicméně podle analytiků klesající trend obrátí.

Šetření HR Monitor se vedle očekávaného vývoje růstu mezd zabývalo i tím, jaký typ mzdového systému firmy používají, jestli jednosložkový, nebo vícesložkový, nebo do jaké míry se variabilní složka mzdy podílí na celkové odměně zaměstnance. Například oproti obdobnému výzkumu z roku 2013 poklesl podíl společností, kde podíl pohyblivé části odměny přesahoval dvacet procent mzdy. Tehdy to bylo u více než poloviny firem, letos u třetiny. Nejvíc podniků ji nyní stanovuje na úrovni 16 až 20 procent.