Podíl nezaměstnaných se i v červnu držel na svém historickém minimu 2,6 procenta

Nezaměstnanost v Česku letos v červnu stagnovala na 2,6 procenta. V předchozích čtyřech měsících letošního roku dosud vytrvale klesala. Uchazečů o práci ale oproti květnu mírně ubylo, a to asi o pět tisíc na 195 723. Nezaměstnaných díky tomu bylo nejméně od května roku 1997, oznámil Úřad práce ČR. Zpomalování ekonomiky si podle analytiků ale už brzy vybere daň na trhu práce, podíl nezaměstnaných přestane klesat a jeho trend se spíše otočí.

Meziročně podíl nezaměstnaných také klesl, loni v červnu činil 2,9 procenta. Počet volných míst naopak meziměsíčně i meziročně stoupl na 342 510.

„Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech. Zároveň preferují možnost, zaměstnávat na řadu pozic cizince,“ sdělila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Trh podle ní ovlivňují i sezonní práce, které jsou nyní v plném proudu. Díky tomu, a také díky velkému počtu volných míst v průmyslu se podle údajů úřadu na poklesu počtu lidí bez práce v červnu podílel hlavně úbytek nezaměstnaných mužů.

Červnovou stagnaci nezaměstnanosti očekávali i analytici. Podle nich už totiž na pracovním trhu nejsou volní lidé. „Firmám chybí kvalifikovaní řemeslníci, poptávají dělnické profese, ale také odborníky v informačních technologiích,“ uvedla ředitelka Úřadu práce ČR. Nárůst nezaměstnanosti zaznamenal pracovní úřad v tomto roce pouze v lednu, kdy podíl lidí bez práce meziměsíčně stoupl na 3,3 procenta. V následujících měsících pak nezaměstnanost jen klesala. Do konce května se tak snížila oproti lednu o 0,7 procentního bodu.

„Zpomalování ekonomiky se tedy zatím nepromítá do zvyšování nezaměstnanosti. Včerejší data z průmyslu ale naznačila, že zaměstnanost v tomto sektoru se snižuje. Je ale vidět, že jsou sektory, kde je trh práce stále velmi napjatý a ty jsou schopny absorbovat pracovníky z průmyslu, kteří práci ztrácejí,“ konstatuje ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Ochlazování ekonomiky je ale podle něho vidět na počtu volných pracovních míst. Tomu v červnu nepomohl ani nástup sezonních prací. „Po očištění o sezonnost vidíme, že volných míst ubývá od začátku roku. Nicméně jejich počet stále převyšuje počet lidí registrovaných na úřadech práce. Na jednoho uchazeče připadá v průměru 1,6 pracovního místa,“ doplňuje Zeisel.

Na Karvinsku je největší konkurence

Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci června stejně jako v květnu v Pardubickém kraji s 1,7 procenta. Na stejný podíl nezaměstnaných se díky mírnému poklesu dostal v červnu i Jihočeský kraj. Naopak nejvyšší nezaměstnanost byla nadále v Moravskoslezském kraji, kde stagnovala na 4,2 procenta.

Podíl nezaměstnaných se i v červnu držel na svém historickém minimu (zdroj: ČT24)

Z okresů byla v červnu nejnižší nezaměstnanost v okresech Praha-východ, Rychnov nad Kněžnou a Jindřichův Hradec, kde shodně činila 1,1 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost mělo i přes mírný meziměsíční pokles nadále Karvinsko s 6,7 procenta.

Na Karvinsku je také největší konkurence na pracovním trhu. Na jedno volné místo tam v červnu připadalo v průměru 5,2 uchazeče. Celorepublikový průměr přitom činil pouze 0,6 uchazeče na jedno místo. V okresech Praha-východ, Tachov, Domažlice a Pardubice dokonce na jedno volné pracovní místo připadalo jenom 0,1 uchazeče.

Podíl nezaměstnaných poroste, míní analytici

Zpomalování ekonomiky si podle ekonomů Komerční banky ale vybere už brzy daň na trhu práce, podíl nezaměstnaných přestane klesat a jeho trend se spíše otočí. Nezaměstnanost v Česku však zůstane i tak podle nich velmi nízká, když se podíl nezaměstnaných bude pohybovat okolo 3 %. „Poměr mezi těmi, kteří hledají práci, a těmi, kteří ji nabízejí, by se měl srovnat. To se projeví i na mzdovém růstu. Ten letos ještě v průměru překoná 6 %, v příštím roce se však jeho dynamika zpomalí k dlouhodobě udržitelnějším 5 %,“ dodává Zeisel.

Míra nezaměstnanosti se podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy ocitá  na svém pomyslném dně. „Další výraznější pokles už čekat nelze, maximálně o jednu či dvě desetinky procentního bodu, a to ještě letos. Avšak v příštím roce už míra nezaměstnanosti mírně poroste, zejména kvůli ochabování průmyslové produkce, které škodí nepříznivá mezinárodní ekonomická situace, obchodní války či hrozba tvrdého brexitu,“ vysvětluje.

Při pokračující ztrátě dynamiky tuzemského průmyslu lze podle něho tak už od příštího roku očekávat růst míry nezaměstnanosti, byť nejprve jen velmi pozvolný. „Míra nezaměstnanosti je totiž zpožděný makroekonomický ukazatel, který se vyvíjí se zpožděním za většinou dalších makroekonomických indikátorů. V letošním roce vykáže míra nezaměstnanosti celkovou úroveň 2,9 procenta, v příštím pak 3,3 procenta,“ dodává Kovanda.

Sklárny propouštějí

V některých odvětvích se ale naopak začíná propouštět. O práci přijdou třeba lidé ve sklářské firmě ve Světlé nad Sázavou na Vysočině. Sklárny plánují kvůli propadu na trhu až o sto milionů korun propustit do konce prázdnin 180 lidí.

Situace jako před jedenácti lety, kdy sklárna provoz uzavřela a propustila přes 1200 lidí se ale podle současného majitele opakovat nebude.