Huawei bude mít zřejmě vlastní operační systém pro chytré telefony

Huawei bude mít na podzim v Číně k dispozici vlastní operační systém pro chytré telefony a laptopy. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl šéf spotřebitelské divize tohoto čínského výrobce telekomunikačních zařízení Richard Yu. Huawei se tak zařídí, pokud nebude moci využívat operační systémy Googlu a Microsoftu.

Mezinárodní verze operačního systému Huawei určená pro zahraniční trhy by pak podle zástupce podniku měla být připravena v prvním nebo ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Americká vláda minulý týden firmu Huawei zařadila na černou listinu, takže americké podniky nyní potřebují zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty. To ohrozilo mimo jiné spolupráci firmy s Googlem, který poskytuje přístrojům Huawei operační systém Android, ale i s dalšími technologickými společnostmi. 

Americké ministerstvo obchodu sice toto omezení vzápětí dočasně na tři měsíce zmírnilo, aby omezilo negativní dopady na zákazníky čínského podniku po celém světě, jde ale jen o přechodné opatření, ač ministerstvo nevylučuje, že jej prodlouží.

Mezitím ve čtvrtek ale nově spolupráci s Huawei pozastavila po britském vývojáři čipů ARM a amerických společnostech jako Google, Intel, Qualcomm či Xilinx i japonská společnost Panasonic, napsalo BBC. 

Panasonic ve svém prohlášení uvedl, že zákaz se vztahuje na zboží, které obsahuje 25 nebo více procent materiálů pocházejících z USA. Nicméně BBC také zmiňuje, že postoj Panasonic není zatím úplně jasný, protože později během čtvrtečního dne čínské webové stránky firmy uvedly, že japonská firma bude pro Huawei nadále dodávat. Vyjádření přímo Panasonicu BBC zjišťuje.