Dlužníci by měli mít lepší přehled, kolik a komu dluží. Novinku chystá ministerstvo spravedlnosti

Dlužníci by měli mít lepší přehled (zdroj: ČT24)

Lepší přehled o tom, kolik a komu kdo dluží, chystá ministerstvo spravedlnosti. Zatímco dnes v evidenci vidí dlužníci jen původní úvěr bez penále a poplatků, nově by na jednom místě našli všechny klíčové informace. Díky tomu by pak mohli dluhy rychleji řešit.

Exekuce se snaží nyní řešit i jedna žena, se kterou ČT24 natáčela – nepřála si ale zveřejnit své jméno. Nejdříve musela zjistit, komu všemu aktuálně dluží a jaké částky. Dluhy má hned na několika místech, třeba u dopravních podniků nebo u soudů. „Začala jsem na nějakých 600 tisících a vyšplhalo se to na 900 tisíc,“ vysvětluje.

Dobrat se ale k tabulce s přehledem, která má v jejim případě aktuálně více než dvacet položek, je dnes záležitost na několik týdnů. V Česku je přitom v exekuci podle posledních údajů skoro 900 tisíc lidí. Téměř 70 procent z nich jich má dvě a více.

V přístupu do registru, kde jsou podrobná data, je v současnosti omezuje i cena. Za každý úkon 60 korun. Třeba člověk s třemi exekucemi zaplatí 240 korun.

„Našimi klienty jsou i lidé, kteří v současné době nemají žádný příjem. Pak i ten 60korunový výdaj je pro ně velká částka,“ vysvětluje dluhová poradkyně Rubikon Centra Alena Vyhnalová.

Exekuce
Zdroj: ČT24/undefined

Právě tyto překážky by měla odstranit nová vyhláška. Její podobu teď řeší ministerstvo spravedlnosti s exekutory. „Od toho si slibujeme, že to sníží dopady na sociální vyloučení,“ říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Pro dlužníky by velkým plusem podle prezidenta Exekutorské komory ČR Vladimíra Plášila bylo třeba i to, kdyby měli možnost si nechat zhotovit bezplatně výpis, například dvakrát ročně.

Nově by měl dlužník také hned vidět všechny své dluhy včetně aktuálního penále a komu peníze dluží.

„Spor se vede o to, jestli ty informace budeme dopisovat zpětně do centrální evidence exekucí, anebo budou platit jenom pro nově zahájené exekuce,“ dodává expert pro dluhovou problematiku Agentury pro sociální začleňování na Úřadu vlády Radek Hábl. Ministerstvo chce, aby nová pravidla začala platit ještě letos.