Občané v reformu penzí nevěří, říká šéfka důchodové komise. Systém nechce reformovat, ale „adaptovat“

OVM: Spravedlivé důchody (zdroj: ČT24)

Začít tam, kde panuje shoda, a pak řešit složitější věci, kde shoda není. Tak by měla postupovat nově vzniklá Komise pro spravedlivé důchody, řekla v Otázkách Václava Moravce její předsedkyně Danuše Nerudová. Na startu by se chtěla zabývat nerovností v penzích mužů a žen či tím, jak zajistit dřívější důchody náročným profesím. Člen předminulé důchodové komise, ekonom Miroslav Zámečník, se však domnívá, že bude shoda jen na líbivých věcech, což ještě prohloubí dlouhodobou nevyrovnanost českého penzijního systému.

Občané dnes už státu nevěří, že (důchodová) reforma bude, uvedla v diskusi Nerudová. Vyplývá to podle ní i z činnosti minulých důchodových komisí. Zasedala tam celá řada expertů, měli velmi propracované modely, ale problém byl v koncovce: „Problém byl v najití konsensu.“

Nerudová několikrát zdůraznila, že se nedá dělat reforma, když není konsensus napříč politickým spektrem. Reforma byla podle ní úspěšná jen v těch zemích, kde mají občané vysokou důvěru ve stát. 

Výsledek činnosti její komise by neměla být reforma, ale změna systému, jeho adaptace, řekla Nerudová.   

Hospodaření na důchodovém účtu
Zdroj: ČT24

Podle Zámečníka by se mělo začít na shodě, že nechceme prohlubovat dlouhodobý deficit. Tedy jak mu bránit na straně příjmů (například jestli zdanit kapitál nebo práci) a na straně výdajů (například změnou věku odchodu do důchodu). 

Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové je nejdůležitější, aby lidé, kteří dnes nastupují do svého prvního zaměstnání, věděli, co je v budoucnu čeká. Podle ní je na realizaci důchodové reformy ještě čas deset až patnáct let, ale lidé nevědí, co mohou očekávat za padesát let. 

Důchody
Zdroj: ČT24

Přes četné otázky moderátora se Nerudová nechtěla přímo vyjádřit k záměru ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) zvýšit  starobní důchody od příštího roku v průměru o 900 korun. Současnému modelu by přitom odpovídalo 700 korun. To je minimální částka, o kterou musí vláda v příštím roce průměrné penze zvýšit. Prosazuje ji i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Zámečník uvedl, že považuje ministryni Maláčovou za někoho, kdo je velmi dobře vzdělán, ale přesto se mu líbí dávat návrhy, které oslabují finanční integritu systému. Maláčová přitom podle něj nemá žádnou výmluvu, že by nerozuměla problému. 

Nová komise by podle něho měla jednat podle hesla: Když nemůže pomoci, tak aspoň neškodit, tedy neprohlubovat deficity, a nepodbízet se. A zároveň trpělivě zdůrazňovat, jaké budou následky  současných kroků. 

Důchody
Zdroj: ČT24