Páteční stávka v Ryanairu je druhou největší jednodenní stávkou, narušila plány 40 tisícům lidí

Stávka zaměstnanců nízkonákladových aerolinek Ryanair v šesti evropských zemích v pátek narušila plány více než čtyřiceti tisícům cestujících a donutila firmu zrušit více než deset procent letů. Zaměstnanci palubního personálu stávkují v Belgii, Portugalsku, Nizozemsku, Španělsku, Itálii a Německu – zde se protest týká i pilotů. Stávka na největších trzích Ryanairu se tak zřejmě stane druhou největší jednodenní stávkou; v srpnu protesty pilotů v pěti zemích narušily plány 55 tisíců cestujících.

Loni v prosinci Ryanair dokázal odvrátit rozsáhlé stávky, když se poprvé ve své dvaatřicetileté historii rozhodl uznat odborové svazy. Od té doby se mu však nepodařilo s řadou z nich uzavřít dohody o pracovních podmínkách. V létě tak následovala největší vlna stávek v historii firmy a rušení stovek letů.

Ryanair původně uváděl, že v pátek zruší 150 letů, později však musel tento počet zvýšit, protože se ke stávce, původně jen zaměstnanců palubního personálu, připojili také piloti v Německu. Během dne firma uvedla, že se uskuteční více než 2150 z původně naplánovaných 2400 letů. Zrušen byl i dopolední let mezi Prahou a nizozemským Eidhovenem.

Stávkující v pátek protestovali na letištích s plakáty s nápisem „Ryanair se musí změnit“. „Nestarají se o nás. Jsme jen čísla. Jsme citrony, které se mají vymačkat a vyhodit,“ řekl agentuře Reuters bývalý zaměstnanec Ryanairu Juan Fernández, který se připojil k protestujícím na bruselském letišti.

obrázek
Zdroj: ČT24

Spory jsou způsobené hlavně tím, že Ryanair zaměstnává převážnou část svého personálu podle irského práva, což podle odborových svazů dělá zaměstnancům potíže a brání jim to v přístupu k dávkám sociálního zabezpečení na domácích trzích.

Ryanair prohlásil, že učinil pokrok v jednáních s odbory v posledních týdnech, včetně toho, že se mu podařilo dojednat kolektivní smlouvy se zaměstnanci v Irsku, Británii, Itálii a Německu. Německý odborový svaz pilotů VC však již varoval před dalšími akcemi. Ryanair létá do desítek zemí, včetně České republiky. Loni přepravil zhruba 130 milionů cestujících.

Vydáno pod