Prudké ochlazení odstartovalo topnou sezonu. Letos přišla neobvykle pozdě

Události ČT: Zahájení topné sezony přišlo později, ale náhle napříč republikou (zdroj: ČT24)

Po náhlém ochlazení začala v Česku topná sezona. Letos přišla kvůli dlouhotrvajícímu slunečnému počasí později než obvykle. Běžně začíná už s nástupem školního roku. Radiátory se začaly rozehřívat v domácnostech a firmách na západě republiky v neděli a postupně se přidávají další regiony. V pondělí začala topná sezona třeba v Plzni, Liberci nebo v Hradci Králové, v úterý začali topit i v Praze, Brně či Zlíně.

Topná sezona formálně začíná po 1. září, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu klesne dva dny po sobě pod 13 stupňů Celsia a předpověď počasí neočekává
v nadcházejících dnech oteplení.

Podle mluvčího Teplárenského sdružení Pavla Kaufmanna začala letošní sezona neobvykle pozdě. Zatímco v jiných letech bývá rozptyl zahájení vytápění v různých městech republiky i delší než dva týdny, letos podzim přišel později, ale velmi rychle. Většina tepláren začíná topit během jednoho týdne.

„Loni klesla průměrná denní teplota pod 13 stupňů hned 1. září a během měsíce jen několikrát vystoupala nad tuto hodnotu. Od roku 2009 mělo letošní září nejdelší nepřetržité období s průměrnou denní teplotou nad 13 stupni. Pod tuto hranici průměrná denní teplota klesla až minulou sobotu,“ uvedl Kaufmann.

Podle sdružení se tradičně nejdříve začalo topit na západě Čech a ve výše položených oblastech. V neděli začaly s vytápěním Jihlavské kotelny na Vysočině, v pondělí zahájily vytápění soustavy v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a dalších připojených obcích Elektrárny Opatovice. V úterý zahajují dodávky tepla Pražská teplárenská nebo Teplárny Brno.

„Ve srovnání s loňskem startujeme o devět dní později,“ poznamenal obchodní ředitel Pražské teplárenské Tomáš Sluka. V Hradci Králové zahájily teplárny sezonu oproti předchozím rokům o dva týdny později. „Obvykle zahajujeme dodávky v první dekádě září,“ řekl ředitel společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové Jiří Seidler. Společnost Elektrárny Opatovice, která zásobuje teplem 60 tisíc domácností z Pardubicka, Hradecka a Chrudimska, začala topnou sezonu o deset dní později než loni.

Dodávky tepla byly letos hlavně na jihu Moravy přerušené na skoro 170 dní. Tak dlouhou prodlevu někteří dispečeři nepamatují.

Ceny se nyní nemění, obvykle je teplárny upravují až od ledna

Podle Teplárenského sdružení průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě v Česku ročně spotřebuje na vytápění bytu a ohřev vody 25 GJ tepla. Průměrná cena tepla z uhlí činí 570 Kč/GJ, ze zemního plynu asi 615 Kč/GJ. Ceny tepla velké teplárny se zahájením topné sezony neměnily.

K případným změnám obvykle přistupují od 1. ledna. Ceny na rok 2019 teplárny zatím neoznámily. Průměrná roční platba domácností se pohybuje kolem 14 tisíc až 16 tisíc korun. Podle statistiků se náklady na vytápění a teplou vodu podílejí na celkových výdajích domácnosti asi šesti procenty.

Mluvčí Teplárenského sdružení: Většina tepláren je připravena dodávat teplo (zdroj: ČT24)

Teplárny, elektrárny, závodní energetiky a plynové kotelny zásobují teplem přes 1,7 milionu českých domácností. Více než polovina tepla se vyrábí z uhlí, třetina ze zemního plynu a sedm procent tvoří biomasa.

Dlouhotrvající teplo skončilo v Česku v pátek tropickým dnem, venkovní teploty v Polabí dosáhly i 31 stupňů. V noci na sobotu přišlo se studenou frontou ochlazení, v pondělí na horách i sněžilo.