Bouře Fabienne po sobě zanechala první sníh, nárazy větru byly i stokilometrové

iReportér: První sníh po létu v Krkonoších (zdroj: ČT24)

V Krkonoších letos poprvé nasněžilo. Sníh přinesla bouře Fabienne, která napříč republikou způsobila rozsáhlé škody, tisíce lidí zůstaly bez elektřiny a popadané stromy také zastavily vlaky na řadě tratí. Rychlost větru na mnoha místech – a to nejen na horách – překonala 100 km/h. S Fabienne přišlo také výrazné ochlazení. V polovině týdne se teploty sice ještě přiblíží dvacítce, ale bude to již poslední vzedmutí.

Na krkonošských hřebenech zanechala bouře centimetr nového sněhu. „Sněžit začalo v noci, nyní vane silný mrazivý vítr,“ uvedla ráno pracovnice recepce na Luční boudě, jejíž okolí rovněž zbělelo.

Na Sněžce dosáhl vítr v noci rychlosti přes 20 metrů za sekundu (asi 70 km/h), do rána zeslábl asi na polovinu, zato noční nárazy byly mnohem prudší. Právě na nejvyšší hoře zaznamenali meteorologové i ten vůbec nejprudší v celé zemi o rychlosti 38 metrů za sekundu (137 km/h).

O trochu slabší byl vítr v Krušných horách, na Klínovci dosáhl v nárazu rychlosti 31 metrů za sekundu. I na Klínovci padal sníh, zatím však nevydržel. V Olomouckém kraji zaznamenala nejrychlejší nárazy stanice Luká v Zábřežské vrchovině s rychlostí 27 metrů za sekundu, na Dolní Moravě v pohoří Králického Sněžníku to bylo 24 metrů za sekundu.

Velmi prudké nárazy větru ovšem zaznamenali i v nížinách. V Praze-Ruzyni ukázaly přístroje rychlost větru až 25 metrů za sekundu (tj. 90 km/h) a také v Prostějově nebo Karviné dosáhl vítr podle údajů ze stanic Českého hydrometeorologického ústavu rychlosti přes 20 metrů za sekundu.

V pondělí ještě platí v části republiky výstraha na silný vítr, ačkoli již jen s nízkým stupněm nebezpečí. Varování se netýká Plzeňského a Jihočeského kraje, v ostatních regionech platí do 18 hodin. „Počítejme, že nárazy větru budou mezi 55 a 75 km/h, na horách to ještě může být o něco více. Ale to nejsilnější máme za sebou,“ řekl meteorolog Michal Žák.

Výstraha na silný vítr 24. 9.
Zdroj: ČT24

Ze třiceti na deset

S bouří Fabienne také přišlo citelné ochlazení. Jestliže ještě v pátek padaly teplotní rekordy s nejvyššími hodnotami přes 30 stupňů Celsia, v pondělí bude nanejvýš 9 až 13 stupňů. Na horách po ránu dokonce mrzlo, na Sněžce se teploměry usadily na hodnotě kolem minus 2 stupňů, během dne by na horách mělo být kolem plus 5 stupňů.

Vzhledem k čerstvému větru je navíc třeba i v nížinách počítat s tím, že pocitově budou teploty téměř jako v zimě – často o pět, třeba v Hradci Králové ale téměř o deset stupňů nižší než ve skutečnosti.

Po dvou mrazivých nocích se oteplí, ale jen nakrátko

Pondělí bude ještě deštivé, na Moravě a ve Slezsku očekávají meteorologové místy i bouřky, v úterý by již měl déšť ustat, tepleji ale ještě nebude. V noci zato bude ještě chladněji – hlavně v noci na středu, kdy by měla být jasná obloha a teploty se budou pohybovat mezi bodem mrazu a plus 4 stupni, ojediněle ale může být i pod nulou.

„To jsou teploty ve dvou metrech nad zemí. To znamená, u země v pěti centimetrech může být o tři, čtyři, možná i pět stupňů méně,“ varoval meteorolog zejména pěstitele květin.

Počasí 25. 9.–1. 10.
Zdroj: ČT24

Ve středu přes den a ve čtvrtek však již budou teploty stoupat, ve čtvrtek by mohlo být i 20 a v Čechách dokonce 22 stupňů Celsia. V pátek se ale začne nebe opět zatahovat a opět se ochladí. Na poslední zářijový víkend se pak teplotní maxima vrátí mírně nad 10 stupňů.

Bouřky a vichřice očima iReportérů (zdroj: iReportér)