Stát míří s půjčkami i na posílení obecního bydlení. Připravena je miliarda

Události ČT: Podpora výstavby obecních bytů (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo o půjčkách s nízkým úrokem na obecní bydlení. Stát hodlá z této výstavby vynechat běžné banky a developery a dosáhnout nižšího nájmu. V první vlně je připravena miliarda korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje, že úrok půjčky bude kolem jednoho procenta. Zatím si obce půjčovaly u bank, od nich ale mají jen několikaletou garanci úroku. „Obcím se pak může komerční úrok rapidně zvednout, kdežto stát bude po celou dobu garantovat referenční sazbu Evropské unie,“ uvedla ministryně Klára Dostálová (za ANO). Nyní činí tato sazba přesně 1,12 procenta.

Využít takový úvěr by mohli třeba v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. Obec potřebuje malé byty například pro seniory. V Bečově ale nejsou volné stavební pozemky, a tak chce radnice rekonstruovat nevyužívané domy. Teď čeká na stavební povolení. Půjčku od státu by pak obec mohla splácet z příjmů z nájmu.

Ministerstvo spustí program nejspíš na jaře

Pro zavedení těchto půjček nemá být nutná změna zákona, která by se musela schvalovat v Poslanecké sněmovně nebo Senátu. Umožnit je má nařízení vlády. Podle místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Olgy Richterové (Piráti) je však důležitou otázkou, jestli budou správně nastaveny podmínky.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová ale míní, že jestli se má něco udělat s dostupností bydlení v tuzemsku, tak cestou jsou nezisková bytová družstva.

Plánované půjčky budou moci obce kombinovat se stoprocentními dotacemi na sociální bydlení. Ministryně Dostálová se na tom shodla s Janem Bartoškem, předsedou poslaneckého klubu lidovců, kteří se o půjčky pro obce zasadili. „Jakým způsobem se bude s těmito byty hospodařit, to se nechá v kompetenci rady a zastupitelstva,“ poznamenal Bartošek.

Program pro výstavbu obecních bytů má odstartovat v březnu nebo v dubnu. Ministerstvo počítá, že v dalších letech bude peníze do půjček navyšovat. Využít chce i evropské dotace.