Evropa zavádí grafické označení pohonných hmot. Čerpací stanice lepí piktogramy

Události: Grafické značení pohonných hmot (zdroj: ČT24)

Čerpací stanice vylepují na výdejní stojany a tankovací pistole nové značení pohonných hmot. Od 1. října budou totiž všechny čerpací stanice kromě klasického slovního označení používat i jednotné piktogramy.

Některé stanice čekaly s novým označením na poslední chvíli kvůli případným změnám. Teď už štítky vylepují a další ještě doobjednají, zejména na tankovací pistole. Hlavním cílem je dobrá orientace řidičů, tuzemců i cizinců. „Každý den sem přijede až tisíc řidičů, to znamená až tisíc použití tankovacích stojanů,“ řekl majitel stanice VIA Kocanda Vladimír Koblasa.

„Mezi zákazníky jsou i cizinci, kteří česky vůbec neumějí a musejí se u stojanů zorientovat. A právě v tom jim mají nové značky pomoci,“ dodal. 

Také mluvčí společnosti ČAPPO Václav Loula připomněl, že datum prvního října platí v celé Evropské unii a pro českého řidiče to znamená, že by se měl orientovat podle grafiky.

Nové značení pohonných hmot
Zdroj: ČT24

Paliva budou od října rozdělena do tří skupin: Benzinová ponesou označení E v kruhu, naftová paliva B ve čtverci a alternativní v kosočtverci s názvy LPG, CNG a další. Číslo udává maximální podíl biosložky. 

Označit se má jen výdejní stojan a tankovací pistole, u poutačů při vjezdu na benzínku řidiči nové znaky neuvidí. Tato místa totiž primárně slouží jako reklamní plochy. „To nejjednodušší co je, když jedete po dálnici, vůbec zaregistrovat, kde je čerpací stanice, případně cenu. To, jaké palivo konkrétně budete čerpat, už se pak dozvíte na stojanech,“ řekl mluvčí ÚAMK Igor Sirota. 

Stejné značení jako na benzínkách budou muset mít od poloviny října i nově vyrobené vozy na víčkách nádrží.