České firmy dluží nejvíc v historii. Menší podniky sahají i po zárukách, aby na půjčky dosáhly

Události ČT: Firmy si půjčují čím dál víc peněz (zdroj: ČT24)

Firmy si v posledních měsících půjčují čím dál víc peněz. Od začátku letošního roku se objem jejich úvěrů zvýšil o 26 miliard korun na více než 1,048 bilionu korun. Momentálně tak podniky dluží podle České národní banky nejvíc v historii. Roste i zájem o garance, které na úvěry nabízí Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Ta poskytla během letošního roku o 30 procent více záruk než za stejné období loňského roku. Malé a střední podniky si se zárukou pořídily půjčky ve výši 8,8 miliardy korun.

Záruky jsou hlavně pro podniky, které zaměstnávají maximálně 50 lidí, možností je i čerpání bezúročných půjček. „Můžeme zaručovat jak provozní úvěrování, typicky úvěry na zásoby, tak investiční úvěrování, což jsou klasické investiční akce typu výstavba a nákup strojů,“ přiblížil člen představenstva banky Ivo Škrabal.

Program garancí využila například společnost Tyc Kooperace, která produkuje ocelové formy a také obrábí díly do strojů. Za devět milionů korun pořídili nový stroj. Jelikož firma funguje jenom tři roky, bez záruky by úvěr na takový objem peněz nezískala.

Podobně program využila i firma Od Macháčků, která vyrábí pečené čaje a sirupy. Začínali v malém provozu zrušené prádelny a garáže, s úvěrem se ale mohli přesunout do větších prostor.

Příprava na krizi

Firmy teď investují i kvůli dobrým podmínkám na trhu a připravují se tak na krizi. „Nikdo neví, jak dlouho bude ještě konjunktura a růst trvat. Firmy se možná trochu obávají i toho, že banky v určité době utáhnou své kohouty, takže se raději snaží předinvestovat,“ podotkl předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Na krizi se začínají podle průzkumu Asociace exportérů připravovat i vývozci. Ti čekají, že přijde nejpozději během následujících dvou let.

Vydáno pod