Mnozí živnostníci mohou na hypotéky zapomenout. Přísnější pravidla jim sníží limity ještě víc než dosud

Události: Dopad nových pravidel pro hypotéky na OSVČ (zdroj: ČT24)

Od října by měly začít banky uplatňovat doporučení ČNB na zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték. „Utažení šroubů“ dopadne obzvláště tvrdě na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Přitom živnostníci a podnikatelé mají se získáváním úvěrů na bydlení potíže už nyní. Od října nejspíš dosáhnou na ještě nižší částky.

Malířem pokojů je Libor Zábranský už přes dvacet let. Když si ale chtěl vzít hypotéku, narazil. Jeho příjmy podle daňového přiznání bance nestačily. Jako živnostník si totiž může odečítat 80 procent z příjmů na výdaje, které pak nepodléhají zdanění, ale zároveň je pak nemůže bance vykázat jako svůj výdělek. Půjčit si přitom potřeboval milion korun.

„Jako OSVČ bych tu hypotéku nikdy nedostal, protože bylo úplně jedno, jestli přiznávám náklady nebo jedu na paušál, prostě ten příjem byl tak nízký, že jsem pro banku nebyl partner,“ řekl Zábranský, který je členem Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů. 

Nakonec mu pomohlo to, že jeho manželka byla zaměstnaná, a tak si hypotéku vzali spolu. Teď budou ale banky ještě o něco přísnější.

 Od října bude rozhodující především to, kolik budou moct lidé splácet. Česká národní banka nastavila tento limit na 45 procent z výplaty. Podnikatel, který tak vydělává šedesát tisíc měsíčně, si u jedné z bank mohl dosud půjčit skoro pět milionů korun. Od října to bude 3,8 milionu. 

„Banky, které vycházely podnikatelům vstříc, budou muset akceptovat nová pravidla České národní banky,“ uvedl hypoteční specialista společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák. Podnikatelé si tedy nebudou moci půjčit tolik jako dosud. 

Hypotéky a OSVČ
Zdroj: ČT24

U větších bank, které bývají přísnější, pak se stejným příjmem – tedy 60 tisíc měsíčně – dosáhnou na půjčku ve výši ani ne dva miliony. Část malých živnostníků ale hypotéku používá i na rozšíření svého podnikání.

Nová situace se tak dotkne toho, jak si podnikatelé zabezpečí prostředky pro investiční rozvoj, domnívá se předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček. „Buď bude muset shánět jiné komerční úvěry, nebo bude muset shánět výpomoci od jiných podnikatelů,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Přísnější pravidla pro poskytování hypoték začnou platit prvního října. Kromě limitu, který stanoví, kolik můžou lidé ze své výplaty dát na splátky, budou banky také zkoumat, jestli půjčená suma nepřekročí devítinásobek klientova čistého ročního výdělku. 

Vydáno pod