Rozšíření EET má podporu ČSSD i komunistů. Pravicová opozice se opět postaví proti

Události ČT: Schvalování další vlny EET (zdroj: ČT24)

Ve středu bude vláda schvalovat start třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb. Povinnost se má od půlky příštího roku rozšířit asi na 300 tisíc podnikatelů. V minulém volebním období provázelo schvalování EET ve sněmovně dlouhé obstrukce pravicové opozice. ODS už připustila, že teď bude postupovat stejně.

V současnosti musí používat EET majitelé restaurací nebo obchodů. Nově se má týkat také řemeslníků, kadeřníků, zubařů, advokátů, účetních nebo prodejců na farmářských trzích. Nárok na výjimku má podle ministerstva financí platit pro podnikatele a živnostníky, kteří mají tržby nižší než 200 tisíc korun ročně.

„Úplně to nejhorší, co by se mohlo stát, že bychom zůstali stát na půli cesty, to znamená, že by se EET týkalo pouze první a druhé vlny,“ podotkla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO).

Kromě hnutí ANO chtějí pro rozšíření evidence ve sněmovně hlasovat i sociální demokraté a komunisté, tedy strany, které s hnutím ANO jednají o vytvoření nové vlády. Chtějí ale také ještě diskutovat o výjimkách. „Je jasné, že by z toho měly být vyňaty některé kategorie,“ podotkl Jiří Dolejš (KSČM).

Pravicová opozice se opět pokusí EET zrušit

Ministerstvo financí tvrdí, že díky spuštění třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb vybere do rozpočtu o šest miliard ročně navíc. Pravicová opozice s tím ale nesouhlasí a znovu se pokusí EET zrušit.

ODS s TOP 09 spustily před dvěma a půl lety kvůli schvalování EET nejdelší obstrukce v novodobých dějinách českého parlamentu. Po dvou a půl měsících je přerušila tehdejší koalice tím, že ukončila diskusi a zákon schválila.

„Co jsme dělali s argumentací proti EET, to určitě nebyly obstrukce, ale bylo to důrazné vysvětlování toho, proč EET škodí a proč není dobré. A v tom budeme pokračovat,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek obstrukce nyní nepředpokládá. „Ale samozřejmě budeme tvrdě zastávat stanovisko, že EET se má zrušit úplně pro všechny,“ uvedl.

Už schválenou třetí a čtvrtou vlnu EET, které měly podle původního plánu začít platit letos v březnu a v červnu, zrušil loni v prosinci Ústavní soud. Pokud je vláda s výjimkami ve středu schválí, začnou je poslanci projednávat v létě a podle dřívějšího vyjádření Schillerové nezačnou poslední dvě vlny platit dřív než od poloviny příštího roku.

Hospodářská komora chce osvobodit živnostníky s tržbami do 750 tisíc

Místo všech povinných odvodů jedna paušální daň. A od ledna příštího roku osvobození drobných živnostníků s tržbami do 750 tisíc korun od elektronické evidence tržeb. To navrhuje Hospodářská komora. Do budoucna také chce, aby všechny povinné odvody drobných podnikatelů nahradila paušální daň.

Návrh Hospodářské komory, který kabinet projedná, počítá s tím, že podnikatelé s nízkými příjmy, kteří zároveň nejsou plátci DPH, by mohli během příštího roku začít evidovat tržby bez připojení k internetu. Museli by ovšem využívat papírové účtenky poskytnuté ministerstvem financí a čtvrtletně posílat Finanční správě údaje o tržbách. Norma tak navrhuje zavést vedle běžného a zjednodušeného režimu i zvláštní režim elektronické evidence tržeb (EET).

„Hospodářská komora zvláštní režim EET podpoří jen tehdy, pokud by ho mohli využívat i živnostníci, kteří mají podnikání jako jediný či hlavní zdroj svého živobytí. Rovněž povinná čtvrtletní komunikace se správcem daně by jako nadbytečná administrativní zátěž mohla být přehodnocena,“ uvedl tajemník Úřadu Hospodářské komory Tomáš Vrbík.

Podle komory také není jasné, jak stát vytěží rozsáhlá data od drobných neplátců DPH ke křížovému průběžnému odhalování daňových úniků na dani z příjmů, která se vyrovnává stejně až jednou za rok.

Podnikatelé také chtějí, aby v budoucnu všechny odvody drobných podnikatelů nahradila jedna paušální daň. Pokud by si živnostníci své závazky vůči státu vyrovnali jednoduše určenou a únosnou paušální částkou, nepodléhali by tak EET.

Díky ní by navíc živnostníci podle komory nemuseli každý rok podávat tři různé formuláře, tedy daňové přiznání, přehledy pro pojišťovnu a ČSSZ, a komunikovat se třemi různými institucemi. „Vše by bylo placeno formou jedné částky na jeden účet - v ní by bylo zahrnuto povinné pojistné na veřejné zdravotní a sociální pojištění. Další průběžná čtvrtletní či měsíční hlášení by rovněž odpadla,“ uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Změny se dotknou i daní

V novele zákona o DPH, kterou vláda projedná a která je součástí návrhů k EET, ministerstvo financí navrhuje přesunout některé služby z 15procentní do desetiprocentní sazby DPH. Jde například o stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin. Tyto změny má současná vláda v programovém prohlášení. 

Pro zvláštní režim EET, tedy používání papírových účtenek, bude třeba podle návrhu splnit několik podmínek. Poplatník nebude smět být plátcem DPH, mít nejvýše dva zaměstnance a výše příjmů z evidovaných tržeb nebude smět přesáhnout za posledních dvanáct kalendářních měsíců 200 tisíc korun.

Z šetření komory mezi 580 firmami vyplynulo, že 30 procent podnikatelů chce EET úplně zrušit, 45 procent chce pokračovat s rozšířenými výjimkami a 25 procent chce pokračovat bez výjimek.