Ceny jablek míří k novému maximu. Za kilogram se už platí přes čtyřicet korun

Za jablka si zákazník v současnosti připlatí. Důvodem je jejich nedostatek v Evropě po loňské neúrodě způsobené jarními mrazy. Ceny jablek v českých obchodech se v uplynulém týdnu už dostaly nad hranici 40 korun za kilogram, a jsou tak nejvyšší za posledních téměř pět let. Situaci může zlepšit až letošní sklizeň.

Ovocnáři předpokládají, že zdražování jablek ještě bude pokračovat a že bude překonáno dosavadní cenové maximum 41,83 koruny za kilo ze srpna 2013.

Meziročně jablka podražila o 29 procent. Podle dat Českého statistického úřadu se kilogram v uplynulém týdnu prodával v průměru za 40,58 koruny. Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka lze v obchodech zaznamenat i ceny přes 60 korun za kilogram. Ceny pod 30 korun, například za odrůdu Idared, jsou jen výjimečné.

Zdražování trvá od loňského podzimu. Loni v září stál kilogram jablek 32,43 koruny, v lednu byla průměrná cena 36,90 koruny. Do ceny jablek se s postupující prodejní sezonou promítají i náklady na jejich skladování.

Hlavním důvodem růstu ceny je nedostatek jablek. Obvyklá zásoba jablek v Evropské unii bývá v květnu kolem 1,3 až 1,4 milionu tun. „Letos je na polovičních 0,7 milionu tun. Stávající zásoba je již vázaná pro velké řetězce a odběratele k postupnému dodání na trh,“ upozornil Ludvík.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší roční spotřebou, na úrovni 24 kilogramů na osobu. I v Česku se jejich ceny řídí vývojem trhu v Evropě, protože dovoz zajišťuje přes polovinu české spotřeby jablek. Čeští ovocnáři měli loni jednu z nejnižších sklizní v novodobé historii. Úroda jablek loni meziročně klesla o 19 procent na 101 844 tun a proti průměru posledních tří let se propadla o 26 procent. K začátku května ve skladech českých pěstitelů zbývalo posledních přibližně 6000 tun jablek.

Po dvou špatných letech se čeká normální úroda

Nižších cen jablek se spotřebitelé podle předsedy Ovocnářské unie dočkají až s novou sklizní, tedy přibližně od přelomu srpna a září. Letos mrazy sady nepostihly, takže by úroda jablek mohla být po dvou špatných letech opět na běžné úrovni.

Letošní počasí zároveň uspíšilo vegetaci, takže se na trh už nyní začíná dostávat čerstvé letní ovoce, což rozšiřuje výběr. Například se jedná o české jahody a třešně, či broskve a meruňky z dovozu. „Právě vstupujeme do prvního třešňového týdne, začínají samosběry jahod,“ řekl Ludvík. Lidé také místo po drahých jablkách často sahají po banánech, jejichž ceny se v obchodech propadly až pod 20 korun za kilogram.