Banky nedodržují omezení ČNB a dávají hypotéky skoro na vše. Ohrožuje to ekonomiku, varuje Moody's

České banky se nedrží doporučení centrální banky ohledně limitů pro poměr mezi hypotečním úvěrem a hodnotou nemovitosti, a to by mohlo mít dalekosáhlé důsledky pro ekonomiku země. Uvedla to v pátek mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service ve zprávě pro investory.

Ceny nemovitostí výrazně vzrostly, ale směrnice České národní banky (ČNB), jejichž cílem je omezit vysoce rizikové hypotéky, banky plně nezohledňují. Podíl nových hypoték, kde úvěry představují 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti, ve druhém čtvrtletí roku 2017 činil 28 procent. To je vysoko nad 15 procenty, která doporučuje ČNB. Novější data agentura nemá k dispozici.

Velké množství těchto hypoték při současně prudkém růstu cen nemovitostí by v případě hospodářského poklesu – kdy mohou ceny nemovitostí padat prudce dolů – mohlo prohloubit ztráty bankovních ústavů, citovala ze zprávy agentura ČTK. 

„ČNB situace bedlivě sleduje a dál usiluje o to mít zákonné pravomoci pro stanovování úvěrových limitů a vymáhání jejich dodržování, abychom mohli naplňovat náš mandát, tedy udržování finanční stability českého finančního sektoru,“ uvedl pro web ČT24 ředitel odboru komunikace ČNB Marek Zeman. 

Centrální banka se podle něho uvedeným rizikem dlouhodobě zabývá a v nové Zprávě o finanční stabilitě, která bude zveřejněna v červnu, se chystá informovat o vývoji za druhé pololetí loňského roku a za první měsíce letošního roku. Moody's podle Zemana v podstatě kopíruje to, co ČNB psala ve svém materiálu zveřejněném letos na konci ledna.

Také hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler připomněl, že varování Moody´s je založeno na téměř jeden rok starých datech z 2. čtvrtletí minulého roku. Zároveň ČNB v polovině minulého roku svá doporučení ještě upřesnila a mirně zpřísnila.

„Lze tak očekávat, že bankovní sektor je bude do velké míry plnit, protože nechce být ve sporu s regulátorem,“ soudí Seidler. Dodal, že ČNB však může hodnocení agentury využít při vyjednávání o změnách legislativy, protože se bude opět snažit některá ze svých opatření zaměřených na rezidenční trh uzákonit, aby tak měla větší váhu, než jen v dnešní podobě doporučení.

Zadluženost domácností roste

Ceny nemovitostí v ČR stoupají, ve třetím čtvrtletí 2017 se meziročně zvýšily o 12,3 procenta. Moody's uvádí, že podle ČNB jsou nadhodnoceny o deset procent a překračují základní makroekonomické ukazatele.

„Zadlužení českých domácností se postupně zvyšuje, a pokud by tento růst nebyl zadržen, může mít negativní dopad na finanční sílu obyvatelstva a vyústit ve snížení odolnosti bank i celé ekonomiky,“ uvedl analytik Moody's Arif Bekiroglu.

Finanční zdraví českých domácností a jejich schopnost splácet úvěry hraje v české ekonomice významnou roli. Domácnosti dříve přispěly ke zmírnění dopadu poklesu vývozu. Nicméně postupné zvyšování základní úrokové sazby v příštích 24 měsících spolu s navýšením kapitálových rezerv by mělo přispět k omezení jak rizikového chování bank, tak ke snížení cen nemovitostí a hypoték, uzavírá agentura Moody's.