Kauzu obřích solárních elektráren od firmy Amun.Re policie opět odložila

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu odložili kauzu obřích solárních elektráren skupiny ČEZ. Jednalo se o elektrárny v Ralsku a Mimoni, které ČEZ získal od firmy Amun.Re za pět miliard korun. Informaci České televizi potvrdila Petra Ullrichová z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Policie se transakcemi mezi ČEZem a Amun.Re zabývala už v roce 2012. Následně ale věc odložila. Vrchní státní zastupitelství v Praze ale dalo pokyn k zahájení trestního řízení. Podle kritiků byl obchod pro ČEZ nevýhodný.

Protikorupční policie zkoumala i podezření, že elektrárny získaly povolení k výrobě podvodem a vysoké státní dotace na sluneční elektřinu pobírají neprávem. ČEZ ale jakákoliv podezření odmítl.

Případ nyní znovu končí bez obvinění. „Tato trestní věc byla na základě usnesení policejního orgánu odložena,“ řekla České televizi státní zástupkyně Petra Ullrichová.

V médiích se v minulosti objevily informace, že firma Amun.Re má nejasnou vlastnickou strukturu a stojí za ní vlivní lobbisté. V této souvislosti se policie zajímala například o podnikatele Martina Shenara, který byl členem představenstva Amun.Re. V orgánech společnosti se ale měli pohybovat i právníci z někdejší  advokátní kanceláře Šachta & Partners (nyní MSB Legal) zastupující lobbistu Ivo Rittiga.

Schenara kvůli prodeji elektráren ČEZu policie v dubnu obvinila z podvodu. Při obchodu údajně připravil stát na daních o více než 70 milionů korun. Shenar s obviněním nesouhlasí a chystá stížnost.