Miliardář Shenar byl obviněn za podvody se solárními panely. Stát měl obrat o 70 milionů

Události: Policie obvinila miliardáře Martina Shenara (zdroj: ČT24)

Policie obvinila miliardáře Martina Shenara v souvislosti s prodejem projektu solárního parku v Ralsku. Při obchodu se společností ČEZ měl podle Vrchního státního zástupce připravit stát na daních o více než 70 milionů korun. Za to by mu hrozilo 8 až 12 let vězení. Shenar v minulosti působil ve firmě Amun.Re a byl spojován s lobbistou Ivo Rittigem. Podnikatel s obviněním nesouhlasí a chystá stížnost.

„Trestné jednání mělo být spácháno v souvislosti s prodejem několika obchodních společností společnosti ČEZ, kdy příjmy plynoucí z těchto prodejů nebyly obviněným přiznány příslušnému správci daně,“ sdělila Petra Ulrichová z Vrchního státního zastupitelství Radiožurnálu.

„K transakci došlo v roce 2009 nebo 2010 a těsně před tím došlo ke změně zákona, kdy některé obchody byly osvobozeny od daně. Policie má podezření, že došlo ke změně dat, kdy měly být firmy založeny. Potom byly prodány ČEZu,“ odkryl pozadí případu redaktor ČT Jiří Hynek.

„Dokážete si představit, že prodám společnosti ČEZ společnosti a prostě to jen tak nezdaním? Že to pirátsky risknu? Nezlobte se, to je tak legrační, že to ani nemůžu komentovat,“ vyjádřil se pro Českou televizi sám obviněný. Radiožurnálu řekl, že si je jist, že se případ vůbec nedostane k soudu.

Redaktor Hynek o případu Martina Shenara (zdroj: ČT24)

Martin Shenar se nejprve zabýval vydáváním lifestylových časopisů, v roce 2009 však přesedlal na lukrativní solární byznys. Od podnikatelů z Českolipska koupil projekty slunečních elektráren i s pozemky a vložil je do tří svých firem nazvaných eEnergy Ralsko, eEnergy Ralsko-Kuřivody a eEnergy Hodonín. Ty následně prodal za stovky milionů korun polostátnímu ČEZu.

Shenar koupil projekty slunečních elektráren i s pozemky a vložil je do tří svých firem, které pak prodal ČEZu
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Firma Amun.Re, v níž Shenar vlastnil podíl, zároveň uzavřela s ČEZem dohodu, že pro něj u Ralska a Mimoně na Českolipsku postaví největší solární park v Česku za více než pět miliard korun. Obchod se odehrál v letech 2009 až 2011 v době nejvyšších cen jak solární energie, tak i projektů elektráren.

Martin Shenar před revolucí žil ve Spojených státech. Má americké občanství. Nejvíce zbohatl na prodeji vydavatelství lifestylových časopisů. Bylo to v roce 2007 těsně před ekonomickou krizí, takže na tom velmi vydělal.
Jiří Hynek

Podle médií Shenar na sluneční energii vydělal stovky milionů korun. Podnikatel však před třemi lety v České televizi uvedl, že elektrárny pro polostátní ČEZ nebyly předražené. Firma Amun.Re je pro ČEZ postavila s veškerými náklady za 105 milionů korun za megawatt výkonu, tedy o více než desetinu levněji, než je průměrná cena placená firmou ČEZ.

Neznámý Kypřan Rittig?

Policie se případem zabývala několik let. Nejprve měla podezření, že solární projekt byl záměrně předražený, aby se z polostátního ČEZu vyváděly peníze. Původní trestní oznámení také podal finančně analytický útvar ministerstva financí, když už před šesti lety zachytil odliv stovek milionů z korun z Amun.Re inkasovaných od ČEZu na konta neznámých firem v zahraničí.

Jedna z firem měla například sídlo na Kypru na stejné adrese, jako jiná společnost dříve vlivného lobbisty Ivo Rittiga, který proslul svými těsnými vztahy na některé ministry bývalé Nečasovy vlády. Ten v minulosti účast na solárním byznysu odmítl.

Ivo Rittig
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Amun.Re vlastnil původně Shenar z poloviny, druhou půlku však ovládala právě kyperská firma s neznámými majiteli, kterou zastupovali Rittigovi právníci z kanceláře MSB Legal. Advokáti kanceláře také zasedali v projektových firmách, které Shenar ČEZu prodával.

Park v Ralsku je s výkonem 38,3 megawatt jedním z největších solárních komplexů v Česku. V souvislosti se stavbou menší elektrárny v Ševětíně na Českobudějovicku policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zahájil letos stíhání pěti lidí, za podvod jim hrozí až desetileté vězení.