Amun.Re: S ČEZem jsme obchodovali za standardních podmínek

Praha – Firma Amun.Re odmítá, že by měla při obchodování s polostátním gigantem ČEZ výhody. V diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to prohlásil předseda představenstva společnosti Martin Shenar. ČEZ měl firmě Amun.Re za solární elektrárny u Ralska a Mimoně na Českolipsku zaplatit až 5 miliard korun. Vlastnická struktura firmy je ale neprůhledná, podle některých zdrojů v ní figuruje právník blízký lobbistovi Ivu Rittigovi.

Společnost Amun.Re, hlavní dodavatel obřích fotovoltaických projektů v Ralsku a Mimoni pro ČEZ, údajně vydělala na obří transakci stamiliony korun. Otázkou ale je, kdo vlastně stojí za firmou, jejíž název se dá z koptštiny volně přeložit jako „skrytý či neviditelný bůh slunce“. Její vlastník se skrývá, protože mu to umožňují akcie na majitele.

Jak vyplývá z obchodního rejstříku, předsedou představenstva Amun.Re je podnikatel Martin Shenar. „Já jsem žádnou klientelistickou výhodu nevnímal. My jsme normálně stavěli pro ČEZ, o žádném spojení s panem Rittigem nevím. Ivo Rittiga jsem neviděl, ani jsem s ním nemluvil několik let. V životě jsem se nesetkal s jediným českým politikem,“ uvedl Shenar v Otázkách Václava Moravce.

Také dodal, že společnost Amun.Re postavila solární elektrárny pro ČEZ s veškerými náklady za 105 milionů korun na megawatt výkonu, tedy o více než desetinu levněji, než je průměrná cena placená firmou ČEZ.

„Desítky subdodavatelů by potvrdily, že jsem byl jediný, který se zúčastnil všech obchodních jednání, podepisoval všechny smlouvy, cenové a obchodní podmínky,“ reagoval Shenar na dotaz, zda není v obchodu jen 'bílým koněm'.

Sedlák: Proč nesnížit náklady na distribuci?

Jak ozdravit českou energetiku od neprůhledného solárního byznysu? Některé kroky doporučil v OVM Nečasově vládě výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák. „Prvním z nich je prověření toho, jakým způsobem byly udělovány licence. V případě, že se potvrdí, že nějaká licence byla udělena v rozporu se zákonem, pak by měl držitel licence okamžitě přijít o právo získat podporu. Podle nás by měl také vrátit zpět do systému prostředky, které už získal,“ vysvětlil Sedlák.

Dalším opatřením, které by mohlo pomoci českým odběratelům k nižším účtům za elektřinu, by podle Sedláka bylo snížení podílu distribučních nákladů na koncové ceně elektřiny. Tyto náklady se na cenách podílejí zhruba 45 procenty, zatímco solární energetika 7 procenty. „Podle nás by se měla vláda snažit regulovat právě položku distribuce. Kdyby ji snížila o 5 procent, tak dosáhne takové úspory, jako je polovina plateb na obnovitelné zdroje,“ domnívá se Sedlák.

„Chceme být konstruktivní a uvědomujeme si, že tady je nějaký problém. Ale ve chvíli, kdy se s námi pan premiér odmítá bavit, stejně tak ministr průmyslu… I když jim předkládáme analýzy, jakým způsobem Energetický regulační úřad v minulosti chyboval, tak stále narážíme na hradbu mlčení,“ konstatoval závěrem Sedlák.

Kalousek: Jsem šokován z toho, co všechno lze odložit

Ministr financí Miroslav Kalousek už dříve obvinil elitní detektivy, že zastavili vyšetřování solárního byznysu mezi polostátní firmou ČEZ a firmou Amun.Re. Protikorupční policie tak podle něj učinila i přesto, že měla k dispozici znepokojivé informace od finančně analytického útvaru jeho úřadu.

Solární elektrárna
Zdroj: Ján Krošlák/ISIFA/SME

„Já jsem šokován z toho, co na jedné straně lze stíhat a co na druhé straně lze odložit,“ řekl před několika týdny v České televizi. „V případě Amun.Re jsem byl hluboce šokován z toho, že informace na takové míře podrobnosti, kterou dostaly orgány činné v trestním řízení od finančního a analytického útvaru, byly odloženy. Moji analytici předávají orgánům činným v trestním řízení jen tehdy, když narazí na něco, o čem jsou přesvědčeni, že je to trestný čin,“ dodal ministr Kalousek.

Protikorupční policie se však podle svého mluvčího Jaroslava Ibeheje transakcí od konce loňského roku opět zabývá.

V Česku je teď kolem 20 tisíc solárních společností. Každá pátá přitom nemá jasného vlastníka. Řada z nich navíc spolupracuje se společností ČEZ. „V několika dopisech jsme žádali pana Nečase, aby došlo k prošetření nákupu fotovoltaických elektráren společností ČEZ. Právě tyto projekty jsou spojeny s nějakými potenciálními spekulacemi a odtokem peněz do zahraničí,“ upozornil v OVM Sedlák.