Česká spořitelna vykázala menší zisk. Loni pokračoval úbytek příjmů z poplatků a provizí

České spořitelně loni klesl čistý zisk meziročně o 5,5 procenta na 14,6 miliardy korun. Výsledek banka přičítá tomu, že předloňský zisk jednorázově vylepšil příjem z prodeje akcií společnosti Visa Europe. Bez tohoto vlivu by se čistý zisk meziročně zvýšil o 2,1 procenta. Česká spořitelna je podle počtu klientů největší bankou v Česku. Rekordní zisk naopak zaznamenala mateřská společnost Erste Group.

Provozní zisk České spořitelny se loni snížil o 5,4 procenta na 19 miliard korun. Důvodem poklesu je podle banky snížení příjmů z poplatků a provizí a také výnosů z pronájmu nemovitostí a mírný nárůst provozních nákladů.

Vývoj čistého zisku České spořitelny
Zdroj: ČTK/Česká spořitelna

Čisté výnosy z poplatků a provizí konkrétně klesly meziročně o 5,4 procenta na 8,8 miliardy korun. „Tento pokles byl částečně kompenzován rostoucími výnosy z investičních produktů, zejména podílových fondů, správy aktiv a cenných papírů a příjmy z prodeje pojistných produktů,“ uvedla spořitelna.

Spořitelně navíc rostly provozní náklady, a to o půl procenta na 18,2 miliardy korun. Zvyšovaly je výdaje na marketing a informační technologie. Podařilo se ale omezit náklady na kancelářské prostory a poradenské služby.

  • Bilanční suma České spořitelny ke konci loňska činila téměř 1,33 bilionu korun a meziročně vzrostla o 24,6 procenta. Ke konci roku 2017 měla Finanční skupina ČS 4,67 milionu klientů. Počet bankomatů a platbomatů se loni zvýšil o 62 na 1704 zařízení.

Čistý zisk z obchodních operací se proti roku 2016 snížil o 5,6 procenta na 2,7 miliardy korun. Objem úvěrů loni vzrostl o 9,8 procenta na 651,1 miliardy korun. Zvýšil se u hypoték, spotřebitelských i firemních úvěrů. Závazky banky ke klientům vzrostly o 8,8 procenta na 856,5 miliardy korun.

Mateřská Erste měla loni dobrý rok, zisk byl rekordní

Výsledky rovněž zveřejnila rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá. Loni zaznamenala rekordní čistý zisk, zvýšil se na 1,31 miliardy eur (33 miliard korun) z 1,26 miliardy v předchozím roce. Dividendu firma zvýší o 20 procent na 1,20 eura.

Výsledek bankovní skupiny Erste silně podpořil růst ekonomik střední a východní Evropy, který překonal Evropu západní a který má pokračovat i v letošním roce. Banka vyzdvihla „výjimečný čistý příliv klientských vkladů ve výši 13 miliard eur a silnou poptávku ze strany podnikatelů a domácností“. Těm podle svého vyjádření poskytla nové úvěry v objemu přesahujícím devět miliard eur.

„Výsledky byly meziročně lepší díky relativně nižším opravným položkám na špatné úvěry, což potvrzuje dobrou kvalitu úvěrového portfolia a pozitivní situaci v ekonomikách regionu střední a východní Evropy,“ řekl ČTK analytik BH Securities Martin Vlček. Negativem je podle něj růst nákladů na mzdy a IT investice. Investice do digitalizace banky by nicméně měly postupně vést ke snížení počtu pracovních sil a zmírnění tlaku růstu mezd na náklady společnosti, dodal. Akcie Erste Bank na pražské burze po 10:15 rostly o 3,35 procenta na 1033,50 koruny.

Vývoj akcií Erste na pražské burze
Zdroj: pse.cz

Další velké české banky zveřejnily údaje o loňském hospodaření už dřív. Komerční banka zvýšila čistý zisk o 8,5 procenta na 15,274 miliardy korun, skupině ČSOB čistý zisk stoupl meziročně o 16 procent na 17,5 miliardy korun.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala  čistý zisk 7,2 miliardy korun, což je meziroční růst o 27,3 procenta. Monetě Money Bank loni konsolidovaný čistý zisk klesl meziročně o 3,2 procenta na 3,9 miliardy korun.